Fredag 13. ingen ulykkesdag

En forsker har funnet ut at det statistisk sett ikke er flere uhell eller ulykker fredag den 13. enn på andre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Har du gruet deg til i dag? Det har du ingen grunn til, selv om det er den 13., for en tysk forsker har nå funnet ut at statistisk sett skjer det ikke flere uhell eller ulykker fredag den 13. enn på andre dager og datoer.

Sosiologen Edgar Wunder ved Forum for Paravitenskap i Sandhausen ved Heidelberg har undersøkt skadestatistikken for samtlige måneder med fredag den 13. mellom 1985 og 1999. I løpet av disse årene inntraff dette sammenfall av ukedag og dato til sammen 26 ganger.

Wunder har satt opp en liste med antall uhell med personskader eller alvorlige materielle skader på disse dagene. Disse tallene har han sammenlignet med tall for foregående og påfølgende fredag - altså den 6. og den 20. - i hver enkelt måned.

Sammenligningen viser ingen statistisk signifikante forskjeller, som det heter på fagspråket. Om man kan lese noe som helst ut av tallene, må det være at fredag den 20. er den virkelige ulykkesdagen, for da skjer det i snitt flere uhell enn på den 6. eller den 13.

Samtidig hersker det ingen tvil om at det i snitt skjer flere trafikkuhell på fredager enn på andre dager, spesielt i trafikken. Men dette har ikke noe med magi eller forbannelser å gjøre, det skyldes rett og slett at trafikken er større på fredager enn på andre ukedager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer