«HAVNESJEFEN»: Denne hannsvanen i Os kommune har blitt døpt «Havnesjefen» av kommunens innbyggere. På grunn av sin aggressive adferd har den fått tilnavnet, og nærmest blitt en lokal institusjon å regne. Nå er osingene imidlertid fått nok. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.no
«HAVNESJEFEN»: Denne hannsvanen i Os kommune har blitt døpt «Havnesjefen» av kommunens innbyggere. På grunn av sin aggressive adferd har den fått tilnavnet, og nærmest blitt en lokal institusjon å regne. Nå er osingene imidlertid fått nok. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.noVis mer

Fredag angrep «Havnesjefen» ei lita jente: - Tiden er inne for å ta den svanen av dage

Den aggressive svanen har blitt en lokal institusjon. Nå har innbyggere i Os kommune fått nok og krever at «Havnesjefen» blir avlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skal «Havnesjefen» avlives eller ikke? Det er debatten som raser i Os kommune etter flere alvorlige hendelser ved Mobergsvika de siste åra.

For fire år siden gikk hannsvanen til angrep mot en ung båtfører. «Havnesjefen» jagde gutten og hakket ham så i ryggen med nebbet sitt. Som følge av svaneangrepet mistet gutten kontroll over båten, og havnet i vannet, ifølge lokalavisa Midtsiden.

Fredag gikk hannsvanen til angrep mot et barnehagebarn i vannkanten i Mobergsvika. Svanen svømte bort til barnet, hogg tak i kragen på redningsvesten hennes og dro jenta med seg noen meter ut i sjøen og under vann, ifølge Midtsiden.

- En institusjon

Hannsvanen som osingene har døpt «Havnesjefen» på grunn av sin til tider aggressive atferd i og rundt Oselva, har i mange år vært et lokalt innslag i kommunen.

Nå begynner imidlertid osingenes tålmodighet å ta slutt.

- Vi ble forskrekket av hendelsen fredag. Det har vært snakk om å kanskje flytte den, men det løser ikke problemet, slik jeg ser det. Sånn som det er blitt nå, er det nesten sånn at det står mellom å avlive «Havnesjefen» eller la den være i fred, sier Laila Reiertsen (Frp) til Dagbladet.

Hun er fungerende ordfører i Os kommune og beskriver «Havnesjefens» oppførsel den siste uka som «bittert» for osingene.

- Den har nærmest blitt en institusjon i Os, og opp gjennom årene har den fått stor verdi for mange her, sier Reiertsen.

Hun er imidlertid klart på at kommunen nå er nødt til å ta grep, men understreker at Os kommune ønsker å opptre riktig i denne situasjonen.

«Havnesjefens» skjebne

I kommentarfeltene til lokalavisa Midtsiden raser diskusjonen. Er «Havnesjefen» en lokal institusjon verdt å ta vare på, eller har svanen gått for langt og må stoppes?

Den avgjørelsen er det nå opp til kommunen å ta. Os ba egentlig Fylkesmannen ta en beslutning om svanens skjebne. Etter litt om og men kom svaret fra statens mann i Hordaland:

Dette må dere ta stilling til selv, var beskjeden fra sentralt hold, ifølge lokalavisa.

Nå jobber kommunens administrasjon med å studere gjeldende lovverk for å fatte et vedtak i saken.

Under et møte i morgen kommer trolig «Havnesjefens» skjebne til å avgjøres. Da møtes fagfolk, ansatte i kommunenes administrasjon og noen politikere for å fatte en beslutning om «Havnesjefen».

- Tiden er inne

Én som ikke er i tvil om hva han mener om «Havnesjefens» skjebne, er Ole Christian Brekke. Han var vitne til fredagens hendelse på stranda i Mobergsvika, og er krystallklar på hva han mener er det rette utfallet:

- Jeg tror at enhver person som hadde sett den situasjonen der, vil si at tiden er inne for å ta den svanen av dage, sier Brekke til Dagbladet.

Han var på stranda fredag med sin egen datter, og da han så hva som skjedde, reagerte han lynraskt. Han ba de barnehageansatte ta hånd om sin egen datter og løp ut i vannet for å hjelpe jenta «Havnesjefen» hadde tatt grep om.

- Jeg måtte bare hive meg uti. Jeg tok raskt tak i halsen på svanen og løftet den opp og dro den med ut i vannet, sier Brekke.

Mens «Havnesjefen» beit tak i kragen til redningsvesten barnehagebarnet brukte, slo svanen barnet med vingene, ifølge Brekke. Han forteller at svanen svømte målrettet inn mot stranda, om lag 100 meter, før svanen beit tak i barnehagebarnet.

- Jeg hadde en kamerat som sto på moloen der borte, og han sa at svanen kom med ett mål for øye, sier Brekke.

Han berømmer de barnehageansatte for å ha forsøkt å avverge situasjonen, og kaller hans intervenering for et lagarbeid.

- Alarmerende

- Det er trist, men på den andre siden kan man ikke gjøre noe med den aggressive atferden til «Havnesjefen», sier Michael Fredriksen, styreleder i Norsk Ornitologisk Forening, til Dagbladet.

Han er godt kjent med «Havnesjefen» etter å ha hørt flere historier fra Os kommune gjennom flere år. Fredriksen karakteriserer atferden til svanen som både uvanlig og vanlig på en gang.

- Det er ikke alle svaner som er like aggressive som denne, men svaner er veldig territoriale, spesielt i hekketida. Denne atferden er som regel rettet mot andre artsfrender, sier Fredriksen.

Men det er ikke andre dyr som har vært offer for «Havnesjefens» atferd i det siste, det er mennesker.

- Det er ganske alarmerende, og nå kan man nok ikke gjøre noe med den atferden, mener Fredriksen.