SKOGBRANN: Skogbrannene i California har til nå tatt 31 menneskeliv, og over 220 personer er savnet. Video: CNN Vis mer

31 døde og hundrevis savnet:

Fredag åpnet «Helvetes porter» seg. Nå kommer «djevelvinden»

- Dette er ikke over ennå, sier en brannsjef i California om infernoet som har rasert deler av delstaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Byen Paradise i fylket Butte nord i California, ble praktisk talt utslettet da den såkalte Camp-brannen feide gjennom byen med 27 000 innbyggere fredag.

Et vitne beskrev har sagt at det så ut som om «Helvetes porter hadde åpnet seg», om hvordan brannen fortonet seg.

I denne brannen, oppkalt etter ei elv i området hvor brannen startet, har 29 mennesker mistet livet. Ytterligere to personer døde i en brann ved Los Angeles sør i California.

228 personer er fremdeles ikke gjort rede for. Antallet omkomne etter brannene i den amerikanske delstaten vil trolig fortsette å øke.

Og nå kan brannene bli verre.

«Djevelvind»

Sør i California er det sendt ut farevarsler som følge av Santa Ana-vinden som traff USAs mest folkerike delstat i går. Vinden, kraftig og særdeles tørr, er ventet å holde liv - og kanskje også styrke - brannene som herjer utenfor Los Angeles.

Vinden blir av nyhetsbyrået Reuters referert til som «djevelvinden».

Det er den såkalt Woolsey-brannen, oppkalt etter Woolsey Canyon road hvor den startet, har herjet i Ventura fylke og beveget seg østover i retning mot Malibu.

Washington Post skriver at den søndag ettermiddag dekket et område på 335 kvadratkilometer, hvorav brannvesenet bare hadde kontroll på om lag 10 prosent av den.

«Djevelvinden» er ventet å blåse kraftig helt fram til tirsdag, skriver Reuters. I denne delen av delstaten, som er knusktørr, er det potensielt dårlige nyheter.

- Dessverre, med disse vindene, så er ikke dette over ennå, sier Scott Jalbert, brannsjef i California, ifølge CNN.

Haster med evakuering

Som følge av værvarselet haster det i større grad å gjennomføre evakueringene av områdene som trues av brannen, ifølge Washington Post.

- Det blåser allerede. Det kommer til å blåse de neste tre dagene. Huset ditt kan gjenoppbygges, men det kan ikke live ditt, sier brannsjefen i Los Angeles-brannvesenet, Chief Daryl Osby, ifølge Reuters.

Woolsey-brannen har drevet rundt 200 000 mennesker ut av hjemmene sine. Mange boliger er brent ned til grunnen, deriblant i rike Malibu, hvor en rekke kjendiser bor.

Blant dem som har mistet boligen sin i flammehavet, er skuespilleren Gerard Butler.

Brannen doblet seg i størrelse i løpet av fredag natt.

6700 boliger brent ned

Camp-brannen nord i California dekket søndag fremdeles et område på 441 kvadratkilometer. Brannmannskaper hadde da fått kontroll på om lag 25 prosent av brannen.

Men den har fått enorme konsekvenser. I byen Paradise, hvor 29 mennesker er bekreftet omkomne, er mellom 80 og 90 prosent av alle boligene nedbrent.

Camp-brannen har i alt jevnet over 6700 boliger og bedrifter med jorda. Det gjør den til Californias mest destruktive brann noensinne.

Den er også blant delstatens aller mest dødelige, ifølge Reuters.

Også her er det ventet kraftig vind, men ikke like fullt så kraftig som vinden i sør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer