Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredag ble en av deres brutalt skutt og drept. Lørdag holdt irsk mafia krigsråd

Politiet i Irland frykter blodig gjengjeldelse.

ANGREP: To personer forkledd som politimenn tok seg inn på Regency Hotel i Dublin mens boksere ble veid inn i forkant av en mesterkamp. Foto: Fra overvåkingskamera
ANGREP: To personer forkledd som politimenn tok seg inn på Regency Hotel i Dublin mens boksere ble veid inn i forkant av en mesterkamp. Foto: Fra overvåkingskamera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ringte noen som sier de representerer «Continuity IRA», eller «Fortsatte IRA» til BBC og tok på seg ansvaret for attentatet mot et boksestevne på hotell Regency i Dublin fredag. Men ifølge irske Independent fester ikke politiet lit til at det er politiske aktivister som står bak attentatet.

De tror det dreier seg om et oppgjør mellom hardbarkede kriminelle gjenger i Dublin som har forgreninger over hele Europa.

David Byrne (33) ble drept og to andre skadet da væpnede gjerningsmenn gikk til angrep under en bokseinnveiing.

Tre gjerningsmenn Tre gjerningsmenn væpnet med Kalasjnikov-rifler åpnet ild i vestibylen til hotellet fredag. De hadde klær og utstyr som minnet om politiets spesialstyrker. En annen attentatmann hadde på seg joggedress og enda en annen var kledd ut som en kvinne - med en stor blond parykk og høye støvletter. Disse to var bevæpnet med pistoler. Den siste attentatmannen kjørte fluktbilen og ventet på utsiden.

Byrne skal tilhøre det beryktede Kinahan-kartellet som ledes av iren Christy «Dapper Don» Kinahan. I følge uttalelser fra spansk og irsk politi leder han en av Europas største mafia-organisasjoner med produksjon av syntetisk narkotika i Europa, import av kokain fra Latin-Amerika og av heroin fra Afghanistan.

Den irske avisa Herald viser til beregninger som anslått hans formue til åtte milliarder kroner.

Kinahan ble arrestert i en av Europas største politiaksjoner i 2010, men politiet i Spania, der han er basert, klarte ikke å få ham dømt. Han bor nå i en gigantvilla i Marbella.

Dusør Lørdag kveld skal ledende medlemmer av Kinahans kartell ha holdt et krigsråd på en pub i Dublin sentrum. Med på møtet var Kinahans sønn og broren til David Byrne, som ble drept fredag.

Kinahans sønn skal ha vært hovedmålet for attentatet fredag, men han unnslapp. På krigsrådet var også en rekke kjente irske kriminelle som fløy inn fra Amsterdam og Marbella etter attentatet. Møtet skal ha blitt tungt beskyttet av muskelmenn både inne i puben og på gatene utenfor.

Politiet tror at attentatet fredag har sammenheng med at nevøen til mafiatoppen Gery «Munken» Hutch ble drept i Spania i september i fjor. «Munken» skal ha vært rasende etter drapet på slektningen og i følge The Guardians kilder har han avslått en rekke forslag om rådslaging og forsoning.

Fredag smalt det og Kinahan-kartellet skal føle seg sikre på at det er «Munken» som står bak. De skal nå ha satt en pris på «Munkens» hode.

Clash of clans Boksestevnet var et kamp om det europeiske mesterbeltet i lettvekt for bokseorganisasjonen WBO. I følge The Guardian ble kampen på forhånd omtalt som «Clash of Clans» siden det var flere forbindelser mellom boksekampen om den blodige kampen om narko-hegemoniet i Dublin.

ÅSTEDET: Irsk politi får kritikk for at ikke sikkerheten var større på innveiingen til boksestevnet. Foto: Niall Carson/PA/AP
ÅSTEDET: Irsk politi får kritikk for at ikke sikkerheten var større på innveiingen til boksestevnet. Foto: Niall Carson/PA/AP Vis mer

Bokseren Jamie Kavanagh hadde akkurat blitt veid inn da kan måtte flykte fra kuleregnet i underbuksa. Hans far Gerhard «Øksa» Kavanagh ble skutt og drept i Spania for to år siden. Før han ble drept var han en beryktet torpedo for Kinahan, men i følge irsk politi skal han ha blitt tatt av dage da han ble misstenkt for å holde tilbake penger.

Det var den undersøkende journalisten Veronica Guerin som ga kallenavn til Irlands mafiatopper før hun selv ble drept i 1996.

Ingen er arrestert ennå, men irsk politi er i høyeste beredskap etter attentatet. Det har vært en rekke ransakinger og politiet tror at noen av gjerningsmennene fra angrepet fredag har forlatt landet.

VITNER: Tilfeldige tilskuere ble vitner til attentatet. Foto: Independent.ie/Scanpix
VITNER: Tilfeldige tilskuere ble vitner til attentatet. Foto: Independent.ie/Scanpix Vis mer