Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredag blir vredens dag

Mens Ehud Barak og Yassir Arafat i dag møter USAs utenriksminister Madeleine Albright i Paris, ser ingenting ut til å kunne stanse blodbadet i Midtøsten. De islamske organisasjonene i Palestina har erklært førstkommende fredag for «vredens dag».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonene ber muslimer over hele verden markere sin støtte til palestinernes kamp om den hellige moskeen al-Aqsa i Jerusalem.

Trolig er ikke det verste over. Også den israelske hæren forbereder seg på økt uro i dagene som kommer.

Hellig sted

- Vår vurdering er at klimaks i denne saken ligger foran oss, sa nestkommanderende i det israelske forsvaret, generalmajor Moshe Yaalon, i går.

Det var den ekstreme opposisjonspolitikeren Ariel Sharons provoserende rundtur på området rundt al-Aqsa-moskeen og Klippedomen sist torsdag som utløste uroen. Fredag kan det hellige stedet, som muslimene kaller Haram al-Sharif og som jødene kaller Tempelplassen, bli sentrum for nye blodige uroligheter. Det er forventet at flere titusener palestinere vil komme til fredagsbønnen og deretter markere det som i går ble erklært «vredens dag». Sharon ble av en israelsk granskingskommisjon utpekt som ansvarlig for massakrene på 800 palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatilla i 1982. Palestinerne ser det som en provokasjon i seg selv at han har fått lov til å vende tilbake til israelsk toppolitikk.

Bak proklameringen av «vredens dag» står Organisasjonen for islamsk enhet, en paraply for alle de islamske bevegelsene i Palestina. Her oppfordres alle verdens muslimer til å «reise seg i sinne for å forsvare al-Aqsa».

Massemobilisering

I de palestinske områdene foregår det nå en massemobilisering for å få flest mulig til å møte opp til fredagsbønnen på Haram al-Sharif. Slike massemønstringer har tidligere ført til omfattende uro i Jerusalem. Situasjonen nå er mer spent enn noensinne. Også i går fortsatte kampene på Vestbredden og i Gaza. Israelske soldater støttet av kamphelikoptere angrep flere hundre demonstranter i Gaza. Minst fem palestinere ble drept og flere titalls skadd. Den ene av de drepte fikk hele ansiktet skutt bort med maskinpistol.