Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredag brant det i badstua: Minst 64 «uønskede hendelser» på skandaleplattformen siden 2015

Brann, gasslekkasjer, fallende gjenstander og utilsiktede utslipp: Bellona mener Eni nå må fratas operatøransvaret for Goliat.

MANGE HENDELSER: 65.000 tonn tunge Goliatplattformen ble bygget i Sør-Korea og tauet til Barentshavet. Siden 2014 har det vært minst 64 «uønskede hendelser» på plattformen og minst tre arbeidere har mistet livet i Korea. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
MANGE HENDELSER: 65.000 tonn tunge Goliatplattformen ble bygget i Sør-Korea og tauet til Barentshavet. Siden 2014 har det vært minst 64 «uønskede hendelser» på plattformen og minst tre arbeidere har mistet livet i Korea. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag brøt det ut brann på skandaleplattformen Goliat i Barentshavet.

Brannen startet i badstuen.

- Brannen ble raskt slukket og det var kontroll over situasjonen i løpet av ti minutter. Ingen ble skadet. Denne hendelsen blir nå gransket av Eni Norge for å avdekke årsakssammenheng og ta lærdom, sier Andreas Wulff, kommunikasjonssjef for Eni Norge til Dagbladet.

Brannen føyer seg inn i en lang rekke uønskede hendelser på Goliat-plattformen: Ifølge einnsyn.no har Petroleumstilsynet mottatt varsel om minst 64 andre «uønskede hendelser» på Goliat siden plattformen kom til Norge.

Personskader, fall og lekkasjer

Det har blant annet vært en rekke hendelser som involverer «fallende gjenstander», som er noe Eni selv beskriver som spesielt farlig på en oljeplattform. For eksempel falt en lyskaster ned 15. august 2015. Noe senere falt en radio ned fra et trappetårn og en momentnøkkel falt mellom rør og dekk.

25. juni 2016 oppsto en alvorlig personskade ved vinsjearbeid. Det er også meldt om flere mindre fall og personskader hvor skadeomfanget er ukjent for Dagbladet.

Det har også vært en rekke utslipp og lekkasjer ved Goliat. 30. mai 2016 er det rapportert inn et «kjemikalieutslipp». 8. mai 2017 ble det sluppet ut oljeholdig vann i Barentshavet, og 25. august samme år er det registrert utslipp av hydraulikkolje i sjøen. I 2016 er det registrert minst seks andre utslipp av hydraulikkvæske, kjemikalier eller brannskum.

I tillegg har minst tre arbeidere mistet livet som følge av arbeidsulykker ved konstruksjonen av Goliat i Sør-Korea. Det siste dødsfallet, en 21 år gammel mann, ble klemt ihjel 27. desember 2015.

Vil frata Eni opertøransvaret

Bellona-sjef Frederic Hauge er sjokkert.

- Hvis ikke dette er grunn nok for å frata Eni opertørskapet på Goliat-feltet, hva i all verden er da grunn god nok? Dette er helt uakseptable tall, sier Hauge til Dagbladet.

Både driften og den politiske prosessen rundt Goliat har vært skandalepreget. Enorme overskridelser ved driftskostnadene og spørsmål rundt Terje Søviknes' håndtering av kritiske spørsmål fra Stortinget preget nyhetsbildet i fjor høst.

Frederic Hauge mener det høye antallet uønskede hendelser ved Goliat handler om et prosjekt som var bakpå fra dag én.

- 64 er ekstremt mange uønskede hendelser på såpass kort tid. Det er ingen troverdighet igjen hos Eni, og jeg synes også det er oppsiktsvekkende at ikke Stortinget gransker denne saken fra A til Å. En plattform som aldri burde blitt godkjent, fikk lov til å gå til havs. Goliat tok på seg mer arbeid enn de klarer å løse, de havnet på etterskudd og da går det på sikkerheten løs, hevder Hauge.

ENI: - Positiv HMS-trend

Andreas Wulff i Eni innrømmer at det har vært for mange uønskede hendelser på Goliat, men hevder sikkerheten ved plattformen er bedre nå enn i det første driftsåret.

- Vi hadde for mange uønskede hendelser i oppstartsfasen. Dette har vi tatt på stort alvor og det er gjort et omfattende arbeid for å forbedre ulike forhold. Vi har sett gode resultater av dette arbeidet, til tross for brannen i badstua. Vi hadde ingen alvorlige hendelser i 2017. På Goliat ser vi en positiv HMS-trend, sier han.

Goliat-feltet blir lønnsomt innen 2024, ifølge en ny beregning fra olje- og energidepartementet (OED).

Oljeminister Terje Søviknes har ved to anledninger i høst sagt noe ganske annet til Stortinget: Først sa Søviknes at Goliat-feltet ville tjene penger allerede i 2019, før han oppjusterte årstallet til 2022.

Men enkelte kritikere har derimot hevdet plattformen aldri vil tjene penger for skattebetalerne, bare for operatøren Eni. Ett regnestykke hevder sågar at staten kan tape ti milliarder på Goliat.

- Jobber for å bli bedre

Selv om Andreas Wulff og Eni sier sikkerheten var Goliat er blitt bedre, har det vært minst to personskader i 2018 også: Én person fikk støt og én annen person falt i en trapp. Disse regnes ikke som alvorlige hendelser i henhold til en fastsatt kategorisering.

- Hovedtrenden på Goliat er mindre alvorlige hendelser, heldigvis. Vi setter sikkerheten svært høyt og jobber hver dag med å bli enda bedre, sier Wulff.

- Minst 64 uønskede hendelse på Goliat. Er det et høyt tall, synes du?

- Det er vanskelig for meg å si om tallet er høyt. Men Eni synes det har vært for mange hendelser og har lagt ned et betydelig arbeid for å bedre sikkerheten ved Goliat, sier Wulff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!