Fredag den 13. på Oslo Børs. Aksjer stuper, mens andre har kraftig slagside. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Fredag den 13. på Oslo Børs. Aksjer stuper, mens andre har kraftig slagside. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Forsikringsselskaper stuper

Fredag den 13. på Oslo Børs

Gjensidige stuper, mens Protector faller 25 prosent. Kjell Inge Røkke slipper heller ikke unna nedturen og må se 860 millioner kroner fordufte fra aksjeformuen fredag den 13.

(Hegnar.no) Oslo Børs faller fredag den 13. og før lunsj er hovedindeksen ned 0,9 prosent.

Utviklingen kommer i kjølvannet av ny all-time high for Nasdaq i USA torsdag og stort sett stigende børser i Asia tidligere i dag.

Investorene lot seg ifølge Reuters oppmuntre av at handelskonflikten mellom USA og Kina ikke har eskalert, og at begge parter skal være åpne for nye samtaler.

- Tøft oljemarked

På Oslo Børs er det en helt annen stemning. Oljeprisene er på defensiven fredag morgen og flere selskaper som har lagt frem ferske kvartalstall stuper.

Brent-oljen faller 1,1 prosent til 73,7 dollar fatet, og er med det også ned 10 cent fra rundt 73,80 dollar da Oslo Børs stengte torsdag.

Den amerikanske lettoljen er ned 0,2 prosent til 70,16 dollar fatet.

Det internasjonale energibyrået (IEA) ser ifølge gårsdagens månedsrapport imidlertid ingen tegn til at høyere produksjon fra andre steder i verden kan lette frykten for et stramt marked, og viser til den siste tids tilbudsforstyrrelser i blant annet Libya, Iran og Norge.

- Det er et tøft marked. Jeg tror det blir støttet av relativt sterk etterspørsel og fallende lagre, men ser du litt fremover vil amerikansk skiferolje fortsette å vokse, og da avhenger det av hva som skjer med OPEC, sier Tony Nunan i Mitsubishi Corp. til Reuters.

Aker BP straffes

På Oslo Børs faller Equinor (tidligere Statoil) 0,4 prosent til 217,5 kroner - og aksjen er bare bare den fjerde mest omsatte.

Aker BP faller 5,8 prosent til 297,8 kroner på nest høyest volum, etter at kvartalstallene ikke innfridde.

Kjell Inge Røkkes Aker faller for øvrig 2,6 prosent, noe som i kroner og ører betyr at hans aksjeformue er ned hele 860 millioner kroner.

Trøsten får være at han fremdeles har Aker-aksjer for 32 milliarder kroner!

I oljeservice faller PGS 0,2 prosent til 40,10 kroner, mens Kværner faller 0,3 prosent til 15,4 kroner, etter først å ha åpnet opp over 2 prosent på ny kontrakt.

Subsea 7 faller 0,2 prosent til 125,90 kroner.

Gjensidige-smell

Dagens resultatrush preger bildet.

Storebrand belønnes med en oppgang på 2,6 prosent til 67,3 kroner for sine kvartalstall.

Men ellers er det mye rødt blant selskapene som har lagt frem kvartalstall i dag.

Gjensidige går på en stjernesmell etter sine skuffende tall, og stuper 8,8 prosent til 125,60 kroner på klart høyest omsetning så langt.

Europris faller 5,5 prosent til 23,9 kroner etter sin kvartalsrapport.

Vi merker oss også at Ocean Yield er ned 1,4 prosent, etter å ha lagt frem kvartalstall etter stengetid i går, mens Atea straffes med kursfall på 4,3 prosent til 110,60 kroner etter sine kvartalstall i morges.

Alle kvartalstallene finner du her.

Norwegian letter

Norwegian fortsetter oppturen i dragsuget etter gårsdagens oppmuntrende kvartalsrapport, og letter nye 2,4 prosent til 249,30 kroner.

Holberg-forvalter Hogne Tyssøy, som har fulgt selskapet tett i over 15 år, tror et massivt flysalg kan redde overskuddet for Norwegian.

- Vi må tro Kjos på at det finnes et godt marked for disse flyene. Hvis man selger tilstrekkelig antall fly, vil det gi store inntekter og kan dessuten endre gjeldsgraden i balansen dramatisk, sier Tyssøy til DN.

Enkelte kan kanskje også tolke dette som at Norwegian rydder balansen - før et evt. salg av selskapet.

Krakk i Protector

Et annet forsikringsselskap, Protector Forsikring, får også gjennomgå, og straffes med et kursfall på 25,5 prosent til 49,9 kroner etter å ha lagt frem et teknisk resultat nær null.

Aksjen topper med det også taperlisten suverent.

Nærmest følger nevnte Gjensidige, mens Oceanteam og Aker BP er ned 6 - 7 prosent.

Vinnerlisten toppes av skadeskutte Fred. Olsen Energy, som spretter opp 7,1 prosent til 6,06 kroner.

Flere økonominyheter

Kraftige ringvirkninger i oljeprisen

Skikkelig nedtur i kobberprisen

Solinvesteringer rammes av Kina-kutt