Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har begynt dykketrening:

Fredag er det meldt storm. - Vi må jobbe raskt

Redningsmannskapene sier en storm er på vei. Det gir redningsaksjonen nye utfordringer.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ni døgn satt tolv gutter fra samme fotballag og treneren deres i ei grotte i Thailand uten noe kontakt med omverden. Mandag ble de funnet, og nå jobbes det med å finne ut hvordan de skal få guttene ut.

Thailandske myndigheter publiserte onsdag morgen to nye videoer fra innsiden av den delvis oversvømte grotten. I en av videoene presenterer guttene seg en etter en, før de forteller at de er friske.

Flere av guttene ler og prater med mennene fra det thailandske sjøforsvaret, som også behandler guttene for mindre sårskader på beina. Mot slutten av videoen sier en av guttene at han ble glemt bort i introduksjonsrunden. Det førte til latter i grotta.

I LIVE: Det har vært ni dramatiske døgn, men etter en lang redningsaksjon er den thailandske fotballaget og treneren funnet i en gruve. Video: Thai Navy Seals Vis mer

Brukte dykkemasker

Noen av guttene sover under varmeteppene som de har fått. Noen ser også ut til å ha skiftet klær.

Det er fremdeles uvisst når og hvordan guttene, alle i alderen 11 til 16 år, og deres 25 år gamle fotballtrener skal komme seg ut av grotten.

Onsdag morgen opplyser thailandske myndigheter at guttene har hatt på seg dykkemasker som del av opptreningen de trolig skal gjennom. Det er ukjent om noen av guttene har vært ute i vannet.

Alternative løsninger

Narongsak Osottanakorn, guvernør i den aktuelle regionen, sier at myndighetene ennå ikke har gitt opp å finne alternative løsninger for å få guttene ut. Det varslede regnværet de kommende dagene gjør imidlertid situasjonen vanskelig.

På en pressekonferanse onsdag morgen sa Ruengrit Changkwanyuen, som er koordinatoren for de thailandske dykkerne, at en storm er på vei.

- Redningsmannskaper må jobbe raskt, for på fredag kommer det en storm, og blir det regn, blir grotta fullstendig oversvømt, sier han, og fortsetter:

- Hvis det skjer, vil det blir nærmest umulig å sende forsyninger eller være i kontakt med dem.

Uansett hva løsningen blir, er det svært lite sannsynlig at myndighetene vil prøve å få guttene ut onsdag. Det er uaktuelt å gjennomføre en operasjon som ikke er 100 prosent trygg, opplyser Osottanakorn.

- Vi skal ta vare på dem som om de var våre egne barn, forsikrer han.

Fotballaget ble meldt savnet 23. juni etter at de 13 personene hadde tatt seg inn i grotten for å søke ly fra regnet. Først 2. juli ble de funnet i live omkring fire kilometer inn i grotten.

Flere alternativer

Tirsdag ble det kjent hvilke alternativer redningsmannskapene har. Der kom det fram at det letteste og farligste måten å få guttene ut av grotta, er å få dem til å dykke.

- For noen uten erfaring, er det en enorm utfordring å ta seg fram med nær null sikt i ekstreme forhold. Det er veldig lett at man får panikk, og ender opp med å ta livet av seg selv eller andre, sa Edd Sorenson, fra den internasjonale organisasjonen for redning i undervannsgrotter, til BBC i går.

Et annet alternativ er å bore hull i fjellet, enten inn til grotta hvor fotballaget oppholder seg, eller for å tømme grotta for vann.

Førstnevnte alternativ er praktisk vanskelig å få til, og sistnevnte ble gjort fredag forrige uke uten suksess.

Det siste alternativet er å fortsette å pumpe ut vannet fra grotta. Det kan ta lang tid, i og med at det er regnperiode i Thailand.