<strong>HOLDER PÅ SITT:</strong> Olemic Thommessen vil verken møte Dalai Lama eller at møtet på Stortinget skal holdes i Lagtingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
HOLDER PÅ SITT: Olemic Thommessen vil verken møte Dalai Lama eller at møtet på Stortinget skal holdes i Lagtingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

Fredag er Lagtingssalen åpen for alle - unntatt Dalai Lama

Stortingspresidenten har avslått Tibetkomitéens søknad nok en gang. Fredag er det åpen dag på Stortinget, for alle andre enn Dalai Lama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: - En skam for menneskeheten at Norge ikke vil møte Dalai Lama (krever Pluss-abonnement)

(Dagbladet): Mandag ba leder av Stortingets Tibet-komité, Ketil Kjenseth, Stortingets presidentskap om en ny vurdering av bruk av Lagtingssalen under Dalai Lama-besøket på Stortinget fredag. I går fikk han avslag for andre gang.

Stor pågang «I anledning Dalai Lamas besøk i Stortinget 9. mai kl 09:00 vil jeg på vegne av Stortingets Tibetkomite få oppfordre til en ny vurdering av møterom», skrev Kjenseth i epost til stortingspresident Olemic Thommessen (H) og Ingjerd Schou (H), Line Henriette Hjemdal (KrF), Kenneth Svendsen (Frp) og Marit Nybakk (Ap).

«Pt er det 23 stortingsrepresentanter som har meldt seg på. Alle partier er representert og blant dem er fire partiledere. I tillegg er lederne av ungdomspartiene invitert med. Totalt er vi da 31. Sammen med Dala Lamas delegasjon, som teller 35, er vi tilsammen 66 per nå. I tillegg kommer et uforutsigbart, men sannsynlig stort presseoppbud», skrev Venstre-politikeren i eposten, som Dagbladet har fått se.

I går ettermiddag kom svaret.«Jeg skal informere om at presidentskapet ikke ønsker å omgjøre sitt vedtak med avslag på søknad om bruk av lagtingssalen 9. mai.», skrev ledelsessekretariatet tilbake til Kjenseth.

Åpen dag Kjenseth er skuffet. Særlig med tanke på at fredag er det åpen dag på Stortinget fra klokka 15. Det vil si at alle kan komme på besøk til Stortinget og til Lagtingssalen - unntatt Dalai Lama. Forøvrig er salen tom, og ikke booket for andre møter.

- Ja, fredag er det åpen dag. Hele Norge er invitert inn. Lagtingssalen er også åpen. Det skjer omtrent en gang i kvartalet. Hvem som helst kan komme, bortsett fra Dalai Lama, sier Ketil Kjenseth.

- Dette en staselig sal som oser av verdier og historie. Nå som vi skal snakke om dialog, menneskeretter og demokrati, ville Lagtingssalen vært et ypperlig rom. Der er også høyt under taket, store vinduer og et podium, sier han.

Møtet med Dalai Lama blir i stedet holdt i Kinosalen på Stortinget.

KrF gikk imot Men ikke alle i presidentskapet er enige i avgjørelsen.

- Jeg var åpen for at Dalai Lama kunne bli mottatt i Lagtingssalen, men slik ble det ikke. Jeg var alene om dette synspunktet, sier KrF-representant Line Henriette Hjemdal.

<strong>TAR PÅ BUNAD:</strong> Venstre-representant og leder for Tibetkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
TAR PÅ BUNAD: Venstre-representant og leder for Tibetkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

Hun var den eneste i presidentskapet som svarte på Dagbladets henvendelse i går.

- Olemic Thommessen har ingen ytterligere kommentarer til Dalai Lamas besøk, sier kommunikasjonsrådgiver Jorunn Nilsen på Stortinget til Dagbladet.

Ketil Kjenseth vil stolt ta imot Dalai Lama når han kommer på fredag.

- Jeg skal ta på meg Toten-bunaden min, sier han.

Det er ventet både velkomstmarkeringer og motdemonstrasjoner når mot Dalai Lama besøker Norge i dag, torsdag og fredag denne uka.

DISSE POLITIKERNE MØTER DALAI LAMA:

Høyre: Michael Tetzschner, Heidi Nordby Lunde, Erik Skutle.

Frp: Jørund Rytman, Helge Thorheim, Sivert Bjørnstad og Ingebjørg Godskesen.

SV: Audun Lysbakken, Heikki Holmås Ap: Marianne Aasen, Stine Renate Håheim og Irene Johansen.

KrF: Knut Arild Hareide og Toskedal

MDG: Rasmus Hansson

Sp: Liv Signe Navarsete og Per Olaf Lundteigen.

Venstre: Sveinung Rotevatn, Ola Elvestuen, Trine Skei Grande, Ragnhild Helseth og Ketil Kjenseth.

Ungdomspartiene: 
  • Tord Hustveit, Unge Venstre, Pål Joakim Sandøy, Unge Høyre, Ida Lindtveit, KrFU, 
  • Andreas Halse, Sosialistisk Ungdom,
  • Bjørn-Kristian Svendsen, Fremskrittspartiets Ungdom, Lage Nøst, Grønn Ungdom, Erling Laugsand, Senterungdommen, Eskil Pedersen, AUF.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer