MEKSIKANSK ORDEN: Fredag får Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, den samme meksikanske utmerkelsen som kong Olav fikk i sin tid. Foto: NTB scanpix
MEKSIKANSK ORDEN: Fredag får Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, den samme meksikanske utmerkelsen som kong Olav fikk i sin tid. Foto: NTB scanpixVis mer

Fredag får Trumps svigersønn samme meksikanske utmerkelse som kong Olav

Jared Kushner får utmerkelsen for sin rolle i arbeidet med den nye handelsavtalen USMCA.

I oktober ble det kjent at Mexico, USA og Canada hadde kommet til enighet om en ny handelsavtale, som skal erstatte den drøyt 24 år gamle NAFTA-avtalen.

Den ny avtalen, som omtales som USMCA-avtalen, skal etter planen undertegnes under denne helgens G20-møte i Argentina, selv om den må godkjennes av Kongressen i USA før alle hindringer er ryddet av veien.

Går den gjennom i Kongressen, kan den nye avtalen tre i kraft fra 2019.

Kushner sentral i forhandlingene

En som tilskrives mye ære for at det i det hele tatt ble en ny handelsavtale er president Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner.

Da Trump ble tatt i ed som president fikk Kushner oppgaven med å jobbe med relasjonen til Mexico. Hans jobb var rett og slett å forbedre forholdet mellom de to nasjonene, etter at Donald Trump hadde kommet med flere svært nedsettende kommentarer under valgkampen.

Trump stemplet blant annet meksikanske innvandrere som narkoforbrytere og voldtektsmenn, noe som fikk den meksikanske presidenten Enrique Pena Nieto til å uttale at Trump skadet forholdet mellom de to landene.

I tillegg har Trump gjentatte ganger krevd at Mexico skal betale for grensemuren han har lovet å bygge mellom de to landene, noe president Nieto gjentatte ganger har nektet for at Mexico har noen planer om å gjøre.

I det hele tatt, en kunne se for seg at Kushner hadde en svært krevende jobb som sin svigerfars representant i samtaler med Mexico.

- Ingen avtale uten Kushner

Men Kushner får ros for at han hadde en svært viktig rolle i utformingen av den nye handelsavtalen. Både amerikanske, meksikanske og kanadiske tjenestemenn sier at Kushner bidro sterkt til at de forholdet mellom de tre landene ble såpass bra at en ny handelsavtale nå kan undertegnes.

Robert Lighthizer, USAs handelsutsending, er avtalens ansikt utad i USA, men under en pressebrifing i Det hvite hus' rosehage, var han rask med å rose nettopp Kushner for hans helt avgjørende rolle under forhandlingene.

- Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen - denne avtalen hadde aldri kommet i stand hadde det ikke vært for Jared, sa Lighthizer.

En av de viktige faktorene under forhandlingene var Kushners vennskap med den meksikanske utenriksministeren, Luis Videgaray, som han kjenner fra Wall Street.

De to mennenes gode relasjon skal ha dempet spenningen flere ganger under de tøffe forhandlingene, skriver Reuters.

- Avtalen falt fra hverandre flere ganger. Og hver eneste gang var det en person som klarte å sette den sammen igjen: Jared Kushner, har Videgaray sagt.

Også Kushners gode forhold til to av Canadas statsminister Justin Trudeaus mest betrodde rådgivere, stabssjef Katie Telford og statsministerens private sekretær Gerald Butts, skal ha vært avgjørende for at det i det hele tatt ble noen avtale.

Og nå skal Kushner få en utmerkelse, i Mexico, for sin innsats, skriver CNN, som siterer den meksikanske avisa Reforma.

Den aztekiske ørns orden

Ifølge kilder i den meksikanske regjeringen vil Kushner få den høyeste utmerkelsen Mexico gir til utlendinger, den aztekiske ørns orden. Ordenen gis til utlendinger for fortjenstfull innsats for Mexico eller for menneskeheten.

Ifølge departementet for utenriksrelasjoner fortjener Kushner utmerkelsen «for hans viktige bidrag til å få reforhandlet den nye handelsavtalen mellom Mexico, USA og Canada», skriver nyhetsbyrået AP.

I en uttalelse sier departementet at Kushner «spilte en helt sentral rolle i hele prosessen, utviste helt avgjørende støtte i handelsforhandlingen og dermed oppnådde tilfredsstillende resultater».

Det er president Nieto, som ikke har hatt det mest avslappede forholdet til Kushners svigerfar, som vil dele ut utmerkelsen. Det vil bli en av de siste tingene han gjør som Mexicos president. Lørdag er det nemlig innsettelsesseremoni for Nietos etterfølger Andrés Manuel López Obrador.

Kong Olav

En rekke prominente og kjente personer har tidligere fått Den aztekiske ørns orden.

U2-vokalist Bono fikk utmerkelsen i 2012 for sitt humanitære arbeid og sitt tette bånd til Mexico. I tillegg har Walt Disney, Bill Gates, Plácido Domingo, og en rekke politikere, statsledere og kongelige fått utmerkelsen.

Og når det gjelder kongelige kommer vi helt hjem til Norge. For ifølge kongehusets egne nettsider har også kong Olav fått den aztekiske ørns orden.

Akkurat hva som er historien bak at Mexico ga kong Olav ordenen sier kongehusets nettsider ingenting om.

Ifølge det meksikanske nyhetsbyrået Notimex gis ordenen som tidligere nevnt til utlendinger for fortjenstfull innsats for Mexico eller for menneskeheten, men den kan også deles ut for å gjengjelde utenlandske myndigheter når en liknende utmerkelse gis til en meksikansk statsborger.

Ingen løsning på tollspørsmål

Når det gjelder handelsavtalen, som Kushner tilskrives stor ære for å ha fått i havn, så skal den innebære grunnleggende endringer av reglene som styrer bilindustrien i Nord-Amerika.

I tillegg vil den påvirke en rekke andre industrier, som meierier og legemiddelbransjen, ifølge NTB.

Spørsmålet om toll på import av stål og aluminium, som USA har innført mot Canada, skal ikke ha blitt løst.