BLODIG UTVIKLING: Tidligere id ag ble det holdt fredelige demonstrasjoner i Damaskus mot president Bashar al-Assad, men så skal en rekke aktivister ha blitt skutt av regimets styrkere. Foto: REUTERS
BLODIG UTVIKLING: Tidligere id ag ble det holdt fredelige demonstrasjoner i Damaskus mot president Bashar al-Assad, men så skal en rekke aktivister ha blitt skutt av regimets styrkere. Foto: REUTERSVis mer

Fredagsbønn endte i blodbad i Syria

- Minst 30 skutt og drept av sikkerhetsstyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 30 mennesker er skutt og drept av syriske sikkerhetsstyrker i byene Homs og Hama, melder syriske menneskerettighetsaktivister.

De ber nå om vestlig beskyttelse mot overgrep fra regimet i Damaskus.

- Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å sette i verk et flyforbud over Syria, heter det i en oppfordring fra opposisjonen.

Uroen fredag startet da aktivister strømmet ut i gatene for igjen å protestere mot president Bashar al-Assad og hans regime.

Massedemonstrasjoner Over hele Syria kom det til regimefiendtlige massedemonstrasjoner etter fredagsbønnen, opplyste menneskerettsforkjempere.

De fleste drapene skjedde i byene Homs og Hama. Ifølge aktivistene skal så mange som 20 ha blitt drept i Homs da sikkerhetsstyrkene skjøt med skarpt mot demonstrantene, mens 17 ble drept i Hama, melder DPA.

- Det var en svært voldsom reaksjon i dag på protestene i Homs, sier en aktivist.

- Det er også mange sårede. Sykehusene har vanskeligheter med å håndtere alle ofrene, sier han.

Militærfly spionerer Syriske aktivister i Libanon hevder at den syriske hæren bruker militærfly til å lokalisere demonstranter og dirigere soldater til områdene. Derfor ønsker opposisjonen at det opprettes en flyforbudssone, som de mener kan beskytte regimets motstandere mot overgrep og lokke regjeringssoldater til å hoppe av.

Oppfordringen kom fra en gruppe som kaller seg Syrias frie hær. Denne organisasjonen ble opprettet av en oberst som hadde hoppet av fra regjeringshæren, men lite er kjent om hvor mange medlemmer eller hvor stor slagkraft den har.

Bitter strid Syria har siden midten av mars vært rystet av en bitter strid mellom president Assad og hans motstandere, som krever demokratiske reformer.

FN anslår at minst 3.000 mennesker er drept så langt i konflikten.

(NTB)