Fredagsbønnen ble avbrutt av kuleregn

Sunni-muslimske grupper mistenkes for simultanangrep på to Ahmadi-moskéer. Dødstallet er 80 og stigende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| — Terrorister har angrepet moskeene. De skyter og bruker granater. De har tatt folk til gissel inne i moskeen i Garhi Shahu, sa Muszhar Ahmen i det pakistanske sivilforsvaret til nyhetsbyrået AFP.

Fredagsbønnen i to ulike moskéer i Lahore, tilhørende den muslimske minoriteten Ahmadi, ble i dag avbrutt av angripere.

I ettermiddag norsk tid er foreløpig 80 mennesker bekreftet døde. Det pakistanske politiet sier de har sikret begge bygningene, men at de fremdeles leter etter to militante som klarte å rømme fra åstedene.

Mistenker Taliban Lahore har vært gjenstand for en rekke militante angrep.

BBC melder at ingen foreløpig har tatt på seg ansvaret for angrepet, men Ali Dayan Hassan fra Human Rights Watch forteller BBC at Pakistansk Taliban mistenkes å stå bak.

Geo News melder på sin side at den pakistanske delen av Taliban, TTP, har sagt at gruppen står bak angrepet mot én av moskeene.

 I KAMP:  Politi og bevæpnede menn skjøt på hverandre utenfor moskéen i det tett befolkede nabolaget Garhi Shahu under fredagsbønnen. Denne skadede Ahmadi-muslimen blir fraktet i sikkerhet av pakistansk politi. Foto: Scanpix/Mani Rana
I KAMP: Politi og bevæpnede menn skjøt på hverandre utenfor moskéen i det tett befolkede nabolaget Garhi Shahu under fredagsbønnen. Denne skadede Ahmadi-muslimen blir fraktet i sikkerhet av pakistansk politi. Foto: Scanpix/Mani Rana Vis mer

Lokalmyndihetene i byen opplyser at angriperne hadde på seg selvmordsvester, og at de både bruke håndvåpen og granater.

«Vantro» Ali Dayan Hassan mener moskégjengerne var enkle bytter for militante Sunni-grupper. For dem er Ahmadiene vantro, fordi Ahmadiene tror at deres grunnlegger, Mirza Ghulam Ahmad som døde i 1908, var en profet og at han var varslet i Koranen.

Dette er blasfemisk ifølge sunniene, som regner Muhammad som den siste profet. Ifølge menneskerettsgrupper ofte blir Ahmadiene i Lahore ofte utsatt for trusler og angrep.

Muhammed-tegninger Angrepene kommer etter at en Facebook-gruppe som inviterte medlemmer til å tegne profeten Muhammad skapte kontroverser og raseri i Pakistan. Å gjengi profeten på bilder blir regnet som blasfemisk.

Ifølge BBCs korrespondent i Islamabad, Aleem Maqbool sier politiet at de fleste av personene som ble holdt fanget inne i moskéen i det tett befolkede Garhi Shahu-området lyktes i å rømme. I det finere nabolaget Model Town var angrepet over på kort tid.
  Bekymrede norsk-pakistanere Mange norsk-pakistanere kommer fra Lahore, men ifølge kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD har trolig ingen nordmenn omkommet.

- Vi har ingen indikasjoner på det, sier Svenungsen til Dagbladet. UD er i løpende kontakt med ambassaden i Islamabad.

Drepte slektninger Ahmadia har også en moské i Norge, på Frogner i Oslo.Talsmann Fazal Ahmed Anas sier at meningheten er i stor sorg etter angrepene i Pakistan.

- Vi har medlemmer i meningheten som har nære slektninger hjemme i Lahore. Flere har vært i kontakt med folk der og fått bekreftet at slektninger har blitt drept og skadet, sier Anas til Dagbladet.

- Vi blir forfulgt mange steder i verden. Akkurat nå sitter det for eksempel ti av våre i et fengsel i Egypt, på tredje måned uten rett og dom. Vi ber til Gud om at situasjonen bedres, sier Anas.

 BLE ANGREPET:  En eldre Ahmadi-muslim ved moskéen i Gari Shahu-nabolaget i Lahore i Pakistan. To moskéer ble simultant angrepet i dag. Foto: Scanpix/Mohsin Raza
BLE ANGREPET: En eldre Ahmadi-muslim ved moskéen i Gari Shahu-nabolaget i Lahore i Pakistan. To moskéer ble simultant angrepet i dag. Foto: Scanpix/Mohsin Raza Vis mer
 MÅTTE FLYKTE:  Ahmadimuslimer i bydelen Model Town i Lahore, nordøst i Pakistan, måtte i dag rømme fredagsbønnen. Foto: Scanpix/Saqib Rafiqe
MÅTTE FLYKTE: Ahmadimuslimer i bydelen Model Town i Lahore, nordøst i Pakistan, måtte i dag rømme fredagsbønnen. Foto: Scanpix/Saqib Rafiqe Vis mer