BLE ANGREPET: Den norske militærbasen i afghanske Meymaneh ble i dag angrepet av illsinte opprørere. Foto: REUTERS
BLE ANGREPET: Den norske militærbasen i afghanske Meymaneh ble i dag angrepet av illsinte opprørere. Foto: REUTERSVis mer

Fredagsbønnen kan trigge nye angrep mot norske soldater

Norsk soldat skadd av håndgranatangrep i dag. Nå forbereder de seg på mer bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk soldat ble i dag skadd, da en håndgranat ble kastet inn i leiren i afghanske Meymaneh.

Opprøret var et resultat av en demonstrasjon mot amerikanske soldater som tidligere i uka tente på Koranen.

Som bildet fra Meymaneh viser var det flere hundre folk utenfor den norske leiren, og det var høy temperatur blant de frammøtte.

Vil utløse aggresjon Nå forbereder Forsvaret seg på mer bråk i morgen. Sinnet i Afghanistan er fortsatt stort, og det er planlagt nye demonstrasjoner flere steder i landet etter fredagsbønnen.

- Det er all grunn til å frykte store demonstrasjoner. Mange mullaer vil snakke om brenningen av Koranen, noe som vil utløse mer aggresjon, sier journalisten Anders Sømme Hammer til NTB.

Det er heller ikke lenge siden amerikanske soldater ble filmet mens de urinerte på Taliban-lik og andre amerikanske soldater ble avbildet med et nazi-flagg.

- En slik behandling av Koranen er helt idiotisk og veldig provoserende og viser en total mangel på kunnskap om afghansk kultur. Det gjør jobben deres vanskeligere og skader deres egen sak om å nå fram til afghanernes hjerter og sinn, sier Hammer, som i flere år har jobbet i Afghanistan.

Forberedt på bråk Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) forteller at de har mottatt signaler om at det kan bli demonstrert ved en norske basen også fredag.

- Vi har fått opplysninger om det og forbereder oss på en slik situasjon. Vi har trent på dette, og nå må vi bare vente og se hva som skjer, sier Lien til TV 2 Nyhetskanalen.

Han kan ikke utelukke at norske soldater blir nødt til å bruke våpen mot demonstrantene, men håper det er en situasjon de kan unngå.

- Vi ønsker å håndtere slike situasjoner med minst mulig maktbruk, men vi har ingen garanti for hvordan det utvikler seg, sier Lien.

Den norske soldaten fikk en splint fra håndgranaten i beinet i dag. Samtidig ble to amerikanske soldater drept i opptøyer et annet sted i landet.

Obama beklager USAs president beklager hendelsen med brenning av Koranen i et brev til sin afghanske kollega Hamid Karzai.

«Denne feilen skyldes uaktsomhet. Jeg kan forsikre deg om at vi vil ta de nødvendige steg for å forsikre at noe slikt ikke skjer igjen, og for å stille de skyldige til ansvar,» skriver Barack Obama.

Karzai sier den amerikanske offiseren som hadde ansvaret for koranbrenningen, var uvitende om hvor viktig islams hellige bok Koranen er. Han mener de ansvarlige for Koran-brenningen må stilles for retten.