Fredagsrally på børsene

Børsene over hele Europa åpner kraftig opp fredag morgen. Oslo Børs følger etter, og som ventet stiger RCL kraftig fra åpning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RCL cruiser videre. Investorene er oppildnet av oppløftende resultater og analytikerne kappes om å oppjustere estimatene og oppgradere anbefalingene.

Resultat kan leses av en særdeles kraftig kursoppgang: Tirsdag stengte RCL på kurs 180,50 kroner. Fredag morgen handles aksjen til 215 kroner, tilsvarende en kursoppgang på nærmere 20 prosent. Verdiøkningen i samme periode nærmer seg med andre ord formidable 7 milliarder kroner!

Kursnoteringen på Oslo Børs innebærer imidlertid ikke et ytterligere kursløft fra kursnoteringen i det amerikanske aksjemarkedet der RCL stengte på en kurs mellom 216 og 217 kroner basert på en dollarkurs på 9,11 kroner. RCL har imidlertid vært omsatt til kurs 220 kroner i løpet av det første kvarteret.

Etter et kvarters handel er RCL opp 4,4 prosent til 215 kroner og det omsatt RCL-aksjer for hele 173 millioner kroner.

Men det er ikke bare RCL som stiger fra start fredag selv om ingen andre aksjer er i nærheten av omsetningen til den populære cruise-aksjen.

Tomra opplever en hyggelig rekyl etter en periode med trist kursutvikling. Etter et kvarters handel er kursen opp 5 prosent til 105 kroner. Nordea Securities rykket torsdag ut med en oppdatering der meglerhuset skrev at nedsiden i Tomra nå er begrenset.

På slike dager våkner som vanlig Opticom-traderne opp igjen. Fredag morgen er kursen opp 3,1 prosent og kursen ligger igjen over 600 kroner - 603 kroner.

Det var ikke noe særlig fart i oljeservice-aksjene i USA i går etter et hyggelig aksjerally for denne sektoren onsdag. Likevel fortsetter seismikkaksjen PGS og riggaksjen Smedvig oppturen.

PGS stiger med en snau prosent til 94,50 kroner, mens A-aksjen i Smedvig er opp 0,6 prosent til 84 kroner.

Handelsbanken Markets snudde i går i forhold til oljerelaterte aksjer etter at meglerhuset 25. juni gikk ut og anbefalte å selge denne typen aksjer. Handelsbanken anbefaler både PGS og Smedvig samt Fred. Olsen Energy. Sistnevnte er imidlertid ikke omsatt etter et kvarters handel på Oslo Børs fredag.

Telenor har også fått fart på seg etter at selskapet torsdag varslet kjøp av resten av ungarske Pannon for 8 milliarder kroner. Investorene har tygget litt på kjøpet og liker tydligevis det de ser, og sender kursen opp 4,5 prosent til 39,50 kroner. Etter 20 minutters handel er det omsatt Telenor-aksjer for 25 millioner kroner, og selskapet er nest mest omsatt på Oslo Børs.

Eneste indekstunge aksje som fortsatt sliter i motbakke er Norske Skog. Sentimentet i skogsektoren er ikke bra, og i går la Stora Enso et skuffende resultat.

Norske Skog faller med 0,7 prosent til 144 kroner fredag morgen. Dette er femte dag på seks handledager at kursen faller.

På hovedlisten er det etter 20 minutters handel omsatt aksjer for 286 millioner kroner, hvorav RCL står for hele 65 prosent av handelen.

Børsene eller i Europa er også kraftig opp fredag morgen: FTSE-100 i London stiger med 1,56 prosent, Xetra DAX i Frankfurt stiger med 1,02 prosent, mens CAC 40 er opp 1,40 prosent.

Stockholmsbørser er opp 1,4 prosent etter kraftig opptru for Ericsson og Nokia. Skandia løftes som vanlig etter opptur i USA, og ABB, som har fått seg en skikkelig nesestyver denne uken, stiger med 4,6 prosent fredag morgen.