NY REPRESENTANT: Freddy André Øvstegård er den nest yngste stortingsrepresentanten som har blitt valgt noensinne. Øvstegård, som representerer SV, fikk utjevningsmandatet i Østfold. Foto: SV
NY REPRESENTANT: Freddy André Øvstegård er den nest yngste stortingsrepresentanten som har blitt valgt noensinne. Øvstegård, som representerer SV, fikk utjevningsmandatet i Østfold. Foto: SVVis mer

Unge på Tinget

Freddy (22) blir den yngste på Tinget: - Å danke ut noen eldre er helt greit

Men Mette Hanekamhaug (Frp) var imidlertid enda yngre da hun ble valgt inn på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Man må ha de opp i åra også, men da skal man søren meg ha noen som representerer de unge også. Å danke ut noen eldre er helt greit, med tanke på skjevheten.

Det sier Freddy André Øvstegård. Han er bare 22 år, men om ikke lenge kan han sette «stortingsrepresentant for SV» på CV-en.

- Det er dritkult å få lov til å være representant for de unge på Stortinget. Det er en tillit jeg tar svært seriøst. Det er det jeg har hatt lyst til å gjøre: Å sørge for at ungdom får en stemme på Tinget og være med og representere de, sier Øvstegård til Dagbladet.

Tidenes nest yngste

De borgerlige kom best ut av årets stortingsvalg, og mest sannsynlig fortsetter Erna Solberg (H) som statsminister.

VALGBOD: SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski lukter tidlig regjeringskrise etter at det ble bestemt at den blå regjeringen får fortsette i fire år til. Vis mer

Arbeiderpartiet ble valgets taper, men partier som Rødt, SV og Senterpartiet fikk en solid framgang. Det førte til at Øvstegård fikk utjevningsmandatet for SV i hjemfylket Østfold.

Øvstegård er født 20. desember 1994, og har altså et par måneder igjen før han fyller 23.

SV-representanten forteller at nyjobben ikke har sunket helt inn ennå, men å være med og representere SVs politikk er en tanke som har festet seg.

- Drømmen var å drive med engasjementet mitt på fulltid i en eller annen form. Som representant troner det toppen, sier Freddy André Øvstegård, som har vært engasjert i Sosialistisk ungdom (SU) og SV i til sammen åtte år.

Den trolig yngste stortingrepresentanten noensinne er Mette Hanekamhaug. I 2009 ble hun valgt inn for Frp for Møre og Romsdal. Hanekamhaug var bare 21 år da hun ble valgt inn.

Nest yngst i år

NY REPRESENTANT: Aleksander Stokkebø blir Rogaland Høyres femte mandat på Stortinget. Foto: Privat
NY REPRESENTANT: Aleksander Stokkebø blir Rogaland Høyres femte mandat på Stortinget. Foto: Privat Vis mer

Nest yngst på Tinget i år er Aleksander Stokkebø (22). Han blir vararepresentant dersom helseminister Bent Høie fortsetter som statsråd. Stokkebø fyller 23 år 2. november, altså litt over en måned før Øvstegård.

22 år er en ung alder for å være stortingsrepresentant, men det har vært enda yngre vararepresentanter. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) var 20 år og Parableen Kaur fra Arbeiderpartiet var også 20 år da de ble valgt til vararepresentanter på Stortinget.

- Hvis det går veien, er jeg klar for å stå på og jobbe hardt for Rogaland og landet. Jeg synes det er viktig at man har unge representanter på Tinget som vet hvordan det er å være ung, og som for eksempel har en nærhet til det å gå på skole og være student, sier Stokkebø, og sier at han er opptatt av at studenter skal få en bedre studenthverdag.

- Tør å satse

Rode Hegstad, leder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), sier til Dagbladet at det er bra for demokratiet at det blir flere unge representanter på Stortinget.

LNU er paraplyorganisasjonen til 96 barne - og ungdomsorganisasjoner, inkludert alle ungdomspartiene til stortingspartiene - fra Rød Ungdom til FpU.

- Flere av partiene turte å sette unge kandidater høyt opp på listene, og det ser vi resultatene av nå. Freddy Øvstegård er et av mange gode eksempler på at partiene har satt unge kandidater helt øverst på lista, selv om de lå an til å få inn en eller ingen kandidater på Stortinget fra det fylket. Det viser at partiene tør å satse på de unge kandidatene, sier Hegstad.

Ifølge LNUs tall er har representanter under 30 har gått opp fra 17 til 18. Det er altså de som ble valgt inn i går, ekskludert vararepresentanter.

Hegstad sier at det er viktig at de som sitter på Stortinget representerer hele befolkningen, også de under 30 år.

- Unge stortingsrepresentanter er forbilder for andre unge som ønsker å engasjere seg i politikk, og viser at man ikke trenger å være gammel og grå for å være med og bestemme hvordan landet vårt skal styres. Å være ung er annerledes enn alle andre livsfaser, og det er viktig å ha unge som kan representere det perspektivet der de store avgjørelsene tas, sier Rode Hegstad, leder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).