<strong>KLEMMER I OSLO DOMKIRKE:</strong> Tårene trillet da de pårørende i dag tente lys for de 77 omkomne i 22. juli-terroren. Freddy Lie mistet datteren Elisabeth (16) og er her i samtale med Jens Stoltenberg etter minnegudstjenesten. Foto: John Terje Pedersen, Dagbladet
KLEMMER I OSLO DOMKIRKE: Tårene trillet da de pårørende i dag tente lys for de 77 omkomne i 22. juli-terroren. Freddy Lie mistet datteren Elisabeth (16) og er her i samtale med Jens Stoltenberg etter minnegudstjenesten. Foto: John Terje Pedersen, Dagbladet Vis mer

Freddy Lie mistet datteren Elisabeth (16) på Utøya. Nå er han redd folk skal glemme

- Hadde Utøya vært i dag, tror jeg det samme hadde skjedd igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er nå fem år siden Elisabeth (16) ringte hjem til pappa Freddy Lie og sa at det regnet og at hun hadde glemt gummistøvlene. Det var ti minutter før Anders Behring Breivik kom til Utøya. Neste gang Elisabeth ringte, skrek hun i telefonen.

<strong>DØDE PÅ UTØYA:</strong> Freddy Lies datter Elisabeth ble bare 16 år. Foto: Privat
DØDE PÅ UTØYA: Freddy Lies datter Elisabeth ble bare 16 år. Foto: Privat Vis mer

Det tok rundt to minutter før linja ble brutt og Elisabeth var borte. Tiden leger alle sår, heter det, men hva er tid?

- Det er dager hvor jeg parkerer bilen bak huset så ingen skal se at jeg er hjemme. Slik er dagene mine. Også er det andre dager hvor folk sier «du ser jo så godt ut», men det er da folk ser meg. Det er når de ikke ser meg, at jeg sliter, for da er jeg ikke ute blant folk, sier Freddy Lie til Dagbladet.

Mens lillesøster Elisabeth (16) døde på utøya, overlevde storesøsteren Cathrine skuddene. Lie hadde to døtre der den dagen. På vei ut av Oslo Domkirke i dag tar Jens Stoltenberg omkring Lie.

- Han har betydd mye, han besøkte min eldste som ble skutt da hun lå på Ullevål. Det betydde veldig mye, sier Lie til Dagbladet.

<strong>VANSKELIGE ÅR:</strong> Freddy Lie hadde begge døtrene sine på Utøya 22. Juli 2011. Elisabeth Trønnes Lie (16) ble drept, mens storesøster Cathrine overlevde skuddskadene. Her er Lie på sin datters grav like før rettssaken mot Breivik skulle starte. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VANSKELIGE ÅR: Freddy Lie hadde begge døtrene sine på Utøya 22. Juli 2011. Elisabeth Trønnes Lie (16) ble drept, mens storesøster Cathrine overlevde skuddskadene. Her er Lie på sin datters grav like før rettssaken mot Breivik skulle starte. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Blir andre markeringer

I dag var toppolitikere, pårørende og etterlatte samlet i Domkirken, men neste år blir det trolig annerledes. Den nasjonale støttegruppa for 22. juli har varslet at det fra 2017 bare vil bli offisielle markeringer på runde år.

- Det kommer til å være markeringer hver 22. juli og på høytider, bursdager og andre dager, men det er naturlig at vi går videre og finner nye former, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Stoltenberg: - Jeg vil alltid markere 22. juli

I Norge er det 77 sørgende familier. Lie forteller om sin sorg som en kamp gjennom fem år.

I dag skal han ut og se på navnet til datteren på minnesmerket på Utøya første gang, på sølvringen «Lysningen». Navnet har kommet opp først nå. Lie sier det var som om navnet var alt de eide og kunne kontrollere.

- Vi har tvunget fram en markering hvert år, selv om de på andre året snakket om at de ikke ville ha noen markering. 22. juli har blitt en del av vår historie, barna våre kommer til å lære om det på skolen, og deres barn igjen.

- Jeg synes det er greit med markering, men folk som ikke er berørt kan være litt mer «nå har vi hørt nok om det, vi orker ikke, nå må vi gå videre».

- Er du redd for at folk skal glemme?

- Har de ikke snart gjort det da? Jeg har inntrykk av det, sier Lie.

Bekymret for sikkerheten

- Regjeringa har glemt det, i forhold til sikkerhet. Jeg tror ikke det har blitt noe bedre. Hvor ble det av det beredskapssenteret? spør han.

Lie sier han har følt seg trygg siden 22. juli, men han frykter at beredskapen ikke er god nok neste gang det smeller. At det er andre foreldre som mister sine kjære da.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har anslått at de har gjennomført 1049 beredskapstiltak siden 2011. Dagbladet så i juni på Gjørv-kommisjonens krav etter Utøya opp mot hva som faktisk har blitt gjort, fem år etter. Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet, konkluderte kommisjonen. Et av de viktigste punktene som ikke har blitt gjennomført er beredskapssenteret. Det skal ikke stå klart før 2020 eller 2021.

- Hadde Utøya vært i dag, tror jeg det samme hadde skjedd igjen, sier Lie til Dagbladet, før han setter kursen mot Utøya, stedet hvor datteren ble borte for ham for fem år siden.

Profilerte aktører fra terrorsaken forteller: «Slik husker jeg 22. juli».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer