Fredelig Blitz-protest

I dag begynte demonstrasjonene mot Verdensbanken. Både Blitz og Stopp u-landsgjelda viste muskler, men alt gikk rolig for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flagg med dødninghoder til tross, det hele gikk fredelig for seg da et par hundre demonstranter i regi av Blitz protesterte mot kontroll- og overvåkingssamfunnet. Aksjonen var også en protest mot det de kaller politiets «krigsforberedelser» til Verdensbankkonferansen i Oslo.

Med i toget var både tidligere RV-leder Erling Folkvord og «yrkesdemonstrant» og blitzer Stein Lillevolden.

Kneblet motstand

- Myndighetene gjør alt de kan for å hindre oss i å demonstrere. Dette er knebling av politisk motstand. Politisk aktivisme kriminaliseres, sa en av talerne foran Stortinget.

Hun viste til at politiet ville stenge grensene, at kollektivtrafikken ble stanset og at demonstranter likevel ikke fikk lov til å bo på Hersleb skole i forbindelse med Verdensbankens konferanse i Oslo.

Slagord som: «Nei til Schengen, vold og makt - vi vil ikke gå i takt!», og «Motstand mot stat og kapital - kampen for befrielse er internasjonal!» haglet da demonstrantene gikk fra Stortinget til Justisdepartementet, Politidirektoratet og UDI, før det hele igjen endte opp på Stortinget.

Utenfor de ulike myndighetsorganene ble det holdt en rekke appeller som tok for seg et vidt spekter av saker. En taler ville blant annet legge ned Stortinget. En snakket kurdernes sak og en tok for seg terrorlovene som nylig ble vedtatt av Odelstinget.

Fredelig

Hele demonstrasjonen gikk rolig for seg. Politiets kommandobil og et politihelikopter fulgte toget, men ellers var politiet svært lite synlig.

Folk med barnevogner, hunder og blitzere gikk om hverandre. I tillegg deltok flere utenlandske demonstranter.

Demonstrasjonens dramatiske høydepunkt var da en tom politibil begynte å rulle sakte forover. Etter å ha rullet i et par meter t raff den et tre og fikk knust en frontlykt.

«Hold smella - slett gjelda»

Det var ikke bare blitzerne som ville markere sitt syn lørdag. Aksjonen SLUG valgte en humoristisk tilnærming da de under parolen «Hold smella - slett gjelda» arrangerte et radiobilløp foran Nationaltheatret.

Med en særdeles vaklevoren bane av papp og plank ville SLUG illustrere hvordan Verdensbanken fjernstyrer utviklingslandene gjennom sine lånebetingelser. Det hele ble akkompagnert av Gjerpen skolekorps.

(NTB)

I SENTRUM:</B> Politiet var knapt å se under opptoget.
ROLIG DEMO:</B> Flere hundre demonstranter gikk fra Stortinget til Regjeringskvartalet, Sentrum Politistasjon til UDI i Oslo sentrum.
FIKK GÅ I FRED:</B> Stein Lillevolden skulle egentlig ha vært inne til soning i dag. Men han fikk gå i fred for politiet.