- I AKUTT FARE: Flere menneskerettsorganisasjoner har startet hastekampanje for å stoppe henrettelsen av demonstranten Jafar Kazemi (47). Foto: NCRI
- I AKUTT FARE: Flere menneskerettsorganisasjoner har startet hastekampanje for å stoppe henrettelsen av demonstranten Jafar Kazemi (47). Foto: NCRIVis mer

- Fredelig demonstrant er i akutt fare for å bli henrettet

Flere menneskerettsorganisasjoner har startet hastekampanje for å stoppe henrettelsen av demonstranten Jafar Kazemi (47).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 15. mai i år ble tobarnsfaren Jafar Kazemi (47) dømt til døden i Iran. Han er dømt for å organisere og drive propagandakrig mot regimet, ha familiebånd til tidligere politiske fanger og for såkalt «Moharebeh» - krig mot gud.

47-åringen ble arrestert 18. eller 19. september i fjor etter de store demonstrasjonene mot myndighetene i Iran. Han ble tatt til det omstridte Evin-fengslet i Teheran der han ifølge Amnesty International ble avhørt i flere måneder og til slutt presset til å komme med en TV-sendt innrømmelse, noe han nektet å gjøre.

- Akutt - Dødsdommen er godkjent av høyesterett og sendt til instansen som har ansvaret for å gjennomføre straffen. Dette er en sak vi anser som veldig akutt. Han kan bli henrettet når som helst, sier den norsk-iranske menneskerettighets-forkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet.

Han leder organisasjonen Iran Human Rights. På organisasjonens nettsted står det at Kazemi var fengslet i ni år på 1980-tallet.

Ifølge Amiry-Moghaddam og Amnesty International skal seks andre være i samme situasjon.

- Han er beskyldt for å ha jobbet for organisasjonen Folkets Mojahedin (en dissedentgruppe Iran ser på som en av sine erkerivaler red. adm.), men hans advokat sier at han bare har vært på en demonstrasjon og ropt slagord - ingenting annet.

- Oppsiktsvekkende Han synes det er oppsiktsvekkende at de har dømt han for Moharebeh.

- Da skal man helst være en person som har drevet væpnet kamp mot regimet, men i det siste har de begynt å bruke denne betegnelsen om all aktivitet mot regimet - alt fra å skrive kritiske ting til å delta på demonstrasjoner, sier Amiry-Moghaddam.

Flere menneskerettighets-organisasjoner, blant annet Amiry-Moghaddams Iran Human Rights, har sendt brev til FN.

- 5000 arrestert - Vi ber FN sende sin spesialutsending til Iran så raskt som mulig for å besøke iranske fengsler. Verdenssamfunnet kan ikke vente til enda en massehenrettelse av politiske fanger faktisk skjer.

På Amnesty Internationals nettside ber organisasjonen folk sende protestbrev til høytstående iranske ledere før 11. juni.

Ifølge organisasjonen har 5000 blitt arrestert siden det omstridte presidentvalget i juni i fjor. De arresterte skal være politikere, aktivister, studenter, menneskerettighetsaktivister og journalister.

- Sprer frykt - At demonstranter dømmes til døden viser på den ene siden regimets mangel på toleranse for enhver fredelig meningsytring mot seg selv, men det viser også hvor redde de er og hvor truet regimet føler seg. En av grunnene til at de gjør dette er for å framme frykt for å unngå at folk deltar i framtidige demonstrasjoner.

- Fungerer det?

- Jeg tror folk vil komme ut, men i det siste har det vært vanskelig. Hver gang det har vært melding om demonstrasjoner har myndighetene mobilisert ekstremt, og da snakker vi om sivilkledde og uniformerte politifolk på gata i flere dager før demonstrasjonene starter som arresterter aktivister.

- Gammeldags - Dette kan de ikke fortstte med. Fryktbarrieren de har bygd opp er brutt. Man trenger bare en åpning for å få folk ut i gatene igjen.

Han mener misnøyen ligger i at Irans styre er altfor gammeldagse og fundimentale.

- De fører en politikk som hører til middelalderen og sprer frykt for å holde makta. Dessuten er det en religiøs figur som kan bestemme alle politiske avgjørelser.