Fredelig demonstrasjon mot politivold

Demonstrasjonen mot politivold utenfor den svenske ambassaden i dag ble en fredelig affære, i kontrast til tumultene under EU-toppmøtet i Göteborg. Nå er svenske ambassader blitt terrormål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 300-400 demonstrantene var bevæpnet med plakater, trommer, plastbøtter og en saksofon, politiet hadde køller og skjold. Det var satt opp en sperring mellom demonstrantene og ambassadebygningen, og politiet sto også klare til å sperre av sidegatene rundt ambassaden.

Ridende politi og hundepatruljer holdt seg diskret i bakgrunnen mens den timelange demonstrasjonen pågikk. Demonstrantene toget opp Bygdøy allé og tok trikken hjem.

Motstridende

En rekke appeller ble holdt av representanter for blant annet RV, Blitz, Internasjonale Sosialister og Nei til EU. Det ble avdekket at demonstrantene har motstridende syn på noen av hendelsene i Göteborg, selv om det svenske politiet fikk hovedskylden.

- Folk nektet å bøye seg for politiet, de samlet seg og slo tilbake. Vi var med i opptøyene og vi er stolte av det, sa Stein Olav Ringen fra Blitz.

Kari Anne Moe, leder i Sosialistisk Ungdom, tok avstand fra denne holdningen:

- Jeg er ikke stolt av opptøyene, jeg ble redd av opptøyene, sa hun.

En skam

ASLAK SIRA MYHRE: Skytingen er en skam for Sverige og for Europa, sa RV-leder Aslak Sira Myhre i sin appell.
ASLAK SIRA MYHRE: Skytingen er en skam for Sverige og for Europa, sa RV-leder Aslak Sira Myhre i sin appell. Vis mer

Noen av appellantene tok avstand fra at demonstranter hadde kastet stein gjennom butikkvinduer og gått mot politiets sperringer.

- Men uansett, det kan ikke legitimere skarpe skudd i Göteborgs gater. Skytingen er en skam for Sverige og for Europa, sa RV-leder Aslak Sira Myhre i sin appell.

Flere ga øyenvitneskildringer av politi som uprovosert gikk til angrep på konsertpublikum og fredelige demonstranter.

- Det er helt uvirkelig at i år 2001, her i Norden, er en ung mann blitt skutt på av politiet i en demonstrasjon, sa Kari Anne Moe.

Terrormål

Utenfor andre svenske ambassader rundt om i Europa ble det demonstrert, og ifølge svenske aviser er svenske ambassader og konsulater nye terrormål.

Aktivister oppfordres til og med til å slå til mot den svenske møbelkjeden IKEA, ifølge svenske Aftonbladet. Trusselen blir beregnet som så pass alvorlig at det svenske overvåkingspolitiet Säpo er involvert.

USA

Også på hjemmesider på internett blir aktivister oppfordret til å slå til mot svenske myndighetspersoner. På en hjemmeside oppfordres det for eksempel til aksjoner mot Sveriges ambassade i Washington, USA.

- Vi har ekstra beredskap både ved ambassaden og residensen, sier Jan Eliasson, Sveriges ambassadør i Washington og kabinettssekretær i det svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

Det svenske nyhetsbyrået TT meldte i ettermiddag at det også i London ble planlagt en demonstrasjon utenfor Sveriges ambassade sent mandag. I Hamburg samlet demonstranter seg utenfor Sveriges generalkonsulat for å protestere mot at svensk politi hadde løsnet skudd under demonstrasjonene i forbindelse med EU-toppmøtet i Göteborg, det samme gjorde et 50-talls demonstranter utenfor den svenske ambassaden i Helsingfors.

Danmark

I Danmark oppfordret opposisjonen i Folketinget statsminister Poul Nyrup Rasmussen til å se på hvordan Danmark kan unngå de samme voldsomhetene når København neste år blir vert for EU-toppmøtet, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Partiet Enhedslisten ber også om at det må utredes om svensk politi hadde rett til å holde tilbake en aktivist fra Århus i ett døgn. Aktivisten ble nektet innreise til Sverige. Saken vil nå bli tatt opp av Enhedslisten i Nordisk Råd.

Risikerer ti år

De voldsomme tumultene under EU-toppmøtet får også rettslige etterspill. I ettermiddag var 49 personer fengslet etter opptøyene. Alvorligst var siktelsen mot en 24 år gammel mann fra Stockholms-området.

24-åringen er siktet etter den svenske straffelovens paragraf om såkalt voldsomt oppløp. Denne paragrafen brukes ofte i nazisaker i Sverige, og har en strafferamme på ti års fengsel.

Ifølge den svenske påtalemyndigheten har 24-åringen oppfordret til voldsomme opptøyer i forbindelse med urolighetene på Hvitfeldska gymnas i Göteborg. Bakgrunnen er at 24-åringen under urolighetene holdt i en megafon, og dette mener politiet de kan dokumentere ved hjelp av en videofilm de har beslaglagt.

(NTB)

OPPBUD: Politiet møtte opp i tilfelle bråk, men demonstrasjonen foregikk fredelig.Alle Foto: ALEKSANDER NORDAHL
ASLAK SIRA MYHRE: Skytingen er en skam for Sverige og for Europa, sa RV-leder Aslak Sira Myhre i sin appell.
TERRORMÅL: Svenske ambassader er blitt terrormål verden over et toppmøte i Gøteborg i helga.