Fredelig opplading

HOLMENKOLLEN (Dagbladet.no): Statsminister Kjell Magne Bondevik slapp å møte en eneste demonstrant da han åpnet Verdensbankens konferanse i dag. Han refset bankens kritikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holmenkollen Park hotell ligger som det reneste nasjonaleventyr, badet i formiddagssol. Dagbladets utsendte blir høflig, men bestemt anmodet om å parkere et lite stykke ned i bakken for hotellet hvor den omstridte konferansen blir åpnet i dag.

ABCDE-fakta

* Verdensbankens forskerkonferanse arrangeres av Verdensbanken og det norske utenriksdepartementet. Den ble åpnet mandag og avsluttes ved lunsjtid onsdag.

* Rundt 300 forskere, eksperter, politikere og representanter for frivillige organisasjoner deltar. Om lag halvparten av foreleserne og en firedel av deltakerne er fra utviklingsland.

* Konferansen er ikke et politisk møte og skal ikke fatte vedtak, men gi råd til Verdensbanken.

* Hovedtemaet er kampen mot fattigdom.

* Konferansens navn er ABCDE Europe (Annual Bank Conference on Development Economics). Det er fjerde gang en slik konferanse holdes.

* Verdensbanken eies av 183 medlemsland. Rike land har en overvekt av stemmene i styret. Norge med flere arbeider for at u-landene skal komme bedre til orde.

* Motkonferansen Åpent Forum ble arrangert søndag, i regi av blant andre Attac-bevegelsen, som har sagt nei til å delta på forskerkonferansen.

* Paraplyorganisasjonen Oslo 2002 arrangerer en demonstrasjon i Oslo mandag under hovedparolen "Vår verden er ikke til salgs. Stopp Verdensbankens markedstvang." Denne og andre markeringer er rettet mot Verdensbanken; ikke mot selve ABCDE-konferansen. (NTB)

Ikke en eneste demonstrant er å se, foreløpig får hver stein ligge i fred.

Global fotball

Statsminister Kjell Magne Bondevik åpnet konferansen i ukontroversielle vendinger. Utfordringene står i kø for Verdensbanken, det er hvordan man skal løse problemene man er uenige om, forklarte statsministeren.

Bondevik mente at globalisering ikke nødvendigvis er et onde og brukte fotball-VM som eksempel.

- Fotballspillerne er så heldige at de får spille på samme bane, etter samme regler og med dommere for å sørge for likebehandling, mente Bondevik.

- Vi vet at det pågår en diskusjon om dette, men det vil jeg ikke ta stilling til nå, la statsministeren til.

Refset kritikerne

Men Bondevik var kritisk til at hverken Attac eller andre kritikere til Verdensbanken ville delta i konferansen.

- De fikk sjansen til å bli hørt og bidra til våre diskusjoner. Dessverre valgte noen grupper å stå utenfor og la muligheten til å utfordre og bli utfordret gå fra seg, sa Bondevik.

Syk sjef

En av hovedpersonene under konferansen, Verdensbankens sjef James Wolfensohn, kom overraskende ikke til Holmenkollen.

Bistandsminister Hilde Frafjord Johnson fikk i dag beskjed om at presidenten har vært innlagt på sykehus på grunn av en operasjon. Han skal etter sigende være på bedringens vei, men visepresident Nicholas Stern måtte ta over showet.

KRITISERTE KRITIKERNE: Statsminister Kjell Magne Bondevik åpnet Verdensbankens konferanse på Holmenkollen Park Hotel i dag med å kritisere kritikerne av Verdensbanken.