Fredelig portforbud i Bangladesh

Unntakstilstand, men rolig i hovedstaden etter måneder med kamper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at det torsdag kveld ble det innført unntakstilstand og portforbud i Bangladesh, har folk skyndet seg fra gatene. Og den første natten med portforbud har forløpt svært rolig, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tusenvis av soldater som har blitt stasjonert i hovedstaden Dhaka og 60 andre byer, kunne bevitne en rolig natt og morgen i det opprørsherjede landet. Mange av landets muslimer har holdt seg inne i forbindelse med den islamske helligdagen fredag, og trafikken er tilbake i gatene etter at portforbudet ble opphevet klokka fem fredag morgen lokal tid.

Portforbudet ble innført rett før det torsdag ble kjent at president Iajuddin Ahmed trekker seg som leder for landets overgangsregjering, og at valget på en ny nasjonalforsamling er utsatt etter langvarige og voldelige protester. Valget skulle egentlig holdes 22.januar.

- Jeg har bestemt meg for å gå av som leder for overgangsregjeringen, og jeg vil i løpet av et par dager utnevne en ny midlertidig leder som kan avholde et valg som alle partier kan delta i, sa Ahmed i en TV-overført tale torsdag.

Ingen løsning klar

Forberedelsene til valget har ikke gått fredfullt for seg i landet, som har en lang historie med militær ledelse og voldelige valgkonflikter. Minst 45 mennesker er drept og flere hundre såret i uroen som har herjet i landet siden overgangsregjeringen tok over i oktober, ifølge NTB. Til slutt så president Ahmed seg nødt til å gå av som regjeringsleder for å sette en stopper for volden.

- At han har gått av som leder for overgangsregjeringen, har reddet landet fra månedsvis med en spent situasjon, sier en overordnet myndighetsperson til nyhetsbyrået Reuters.

Men det planlagde valget kan ta måneder å gjennomføre, frykter de mest pessimistiske. Politiske motstandere av landets overgangsregjering har de siste månedene oppfordret til streik, blokader og demonstrasjoner for å hindre at valget ble gjennomført. Overgangsregjeringen anklages for å operere med et falsk manntall, med 14 millioner velgere som ikke finnes. Tidligere torsdag varslet FN at organisasjonen trekker tilbake all teknisk assistanse til valget som skulle funnet sted 22. januar.

NOEN FÅ UTE: En liten gruppe mennesker bryter portforbudet i Dhaka natt til fredag. De risikerer å bli arrestert når de beveger seg utendørs. FOTO:  ADRIAN ØHRN JOHANSEN
NOEN FÅ UTE: En liten gruppe mennesker bryter portforbudet i Dhaka natt til fredag. De risikerer å bli arrestert når de beveger seg utendørs. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

Foreløpig har presidenten ikke presentert noen ny dato for valget, men det er ventet at det kan ta flere måneder før det finner sted. Han har heller ikke presentert noen strategi for hvordan det kan gjennomføres.

- Det gjenstår å se hvordan landet nå vil gå fram for å få til et valg der alle partiene deltar, og som alle aksepterer, sier den anonyme myndighetspersonen.

Nødvendig, men forsinket

President Ahmed skal etter planen ha en ny overgangsregjering på plass i løpet av få dager.

- I tillegg til presidenten kommer ni medlemmer av overgangsregjeringen til å gå av, og høyesterettsdommer Fazlul Haz tar over som fungerende leder for overgangsregjeringen, sier en talsmann for presidenten.

I tillegg til å sende et stort oppbud av soldater for å opprettholde portforbudet, har presidenten gitt klar beskjed til alle medier om å ikke fremføre regjeringskritiske uttalelser. Private elektroniske aviser skal ikke publisere nyheter så lenge det er unntakstilstand i landet, og strenge restriksjoner blir langt på trykt presse og TV, ifølge Bangladesh-avisa The Daily Star.

Awami-ligaen, landets viktigste opposisjonsparti og det ledende partiet i opprøret mot overgangsregjeringen, har ennå ikke bestemt seg for hvordan de vil reagere på torsdagens nyheter. Men de er enige om at noe måtte gjøres i konflikten.

- Presidenten har til slutt skjønt hva han måtte gjøre, selv om det er forsinket. Samtidig har landet lidd fryktelig, sier opposisjonspartiets generalsekretær Abdul Jalil til The Daily Star.

MANGE SOLDATER: Tusenvis av soldater er satt inn i gatene for å opprettholde portforbudet.