Fredelige protester i København

Demonstrasjonene i forbindelse med EU-toppmøtet i København gikk stort sett fredelig for seg i kveld. Rundt 6.000 mennesker deltok i det som var den største av en rekke protester de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene bar bannere med slagord som «ja til demokrati - nei til EU» mens de marsjerte gjennom gatene i den danske hovedstaden. «EU må bort» sang de, dagen etter at det ble vedtatt at unionen skal utvides med ti nye medlemmer.

Fornøyd politi

Politiet i København er godt fornøyd med at det ikke ble direkte konfrontasjoner med demonstrantene.

- Møtene er blitt avviklet til planlagt tid og sted. Og demonstrantenes budskap er kommet fram uten at det er blitt kvalt i vold og bråk, sier politiinspektør Kai Vittrup. Han skryter av samarbeidet med demonstrantene, blant annet med gruppen «Globale røtter», som mange fryktet skulle stelle i stand bråk i Oslo under protestene mot Verdensbanken i sommer.

Kastet flasker

Helt knirkefritt var samarbeidet likevel ikke. Et titall demonstranter ble anholdt i løpet av dagen, de fleste for å ha kastet flasker eller for å ha brutt maskeringsforbudet.

Da rundt 1.000 mennesker, mange fra anarkistiske grupper, marsjerte mot et fengsel i København, gikk politiet inn i toget for å arrestere bråkmakere. I tillegg til fem demonstranter pågrep politiet ved en feiltakelse en av sine egne sivile spanere som gikk i toget.

- Politiets oppførsel har skapt unødig frykt. Man kan mistenke dem for å oppsøke konfrontasjon for å legitimere kostnadene ved å ha så mange betjenter i København, sier Anders Gredal Berner fra gruppen Sosialistisk ungdomsfront (SUF).

- Udemokratisk EU

Også flere norske grupper var i København for å vise sin misnøye med EU.

- EU er nå blitt større. Men unionen er ikke blitt mer demokratisk, sier Kirsten Bugge (76) fra organisasjonen Bestemødre for fred til det franske nyhetsbyrået AFP.

Hun kritiserer også EU for ikke å ha tatt tilstrekkelig avstand til USAs forberedelser til en krig mot Irak.

(NTB)