- Freden er brutt, likvidert, avsluttet

Regjeringen i Spania avblåser all dialog med ETA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprosessen mellom den spanske regjeringen og den baskiske separatistgruppa ETA er over, ifølge en spansk minister.

Etter lørdagens bombeeksplosjon på en flyplass i Madrid, er den så vidt innledede prosessen «brutt, likvidert og avsluttet», uttalte innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba på en pressekonferanse tirsdag.

- ETA har åpenbart brutt fredsprosessen, fortsatte han.

En knapp time etter uttalelsen kastet flere mennesker brannbomber mot et hotell i byen Abadino i Baskerland, melder nyhetsbyrået Vasco Press. Ingen ble skadd, men bygningen ble noe ødelagt, opplyser innenriksdepartementet.

Redningsmannskap leter fortsatt etter to personer som antas å ha blitt drept av bomben som gikk av i et parkeringshus ved hovedflyplassen i Madrid lørdag.

ETA har ikke påtatt seg ansvaret for angrepet, men en anonym innringer som varslet om eksplosjonen, presenterte seg som ETA-medlem, ifølge politiet.

Bare timer etter eksplosjonen avblåste statsminister José Luis Rodriguez Zapatero alle forsøk på å skape en dialog med ETA. Den baskiske gruppen erklærte ensidig våpenhvile i mars, hvorpå regjeringen besluttet å innlede forhandlinger i juni.

Forhandlingene er blitt kraftig kritisert av den konservative opposisjonen.

ENORME SKADER: En svært kraftig bilbombe i parkeringshuset til flyplassen Barajas i Madrid kan ha vært slutten på en ni måneder gammel fredsprosess der baskerne i ETA hadde lovet å slutte med angrep for godt. Foto: SCANPIX/AP
ENORME SKADER: En svært kraftig bilbombe i parkeringshuset til flyplassen Barajas i Madrid kan ha vært slutten på en ni måneder gammel fredsprosess der baskerne i ETA hadde lovet å slutte med angrep for godt. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

(NTB)

- Freden er brutt, likvidert, avsluttet