Freden er ingen selvfølge

- Det var et stort øyeblikk da freden kom. Gleden var så stor at den ikke kan beskrives. Men jeg måtte også kjempe for å bevare freden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Gunnar Sønsteby (81), som er en av de mest kjente mennene fra den norske motstandskampen under annen verdenskrig.

- Jeg håper dagens ungdom slipper å oppleve krig. Budstikka må gå til nye slektsledd. De må finne sin uttrykksform i kampen for sivilisasjon og demokrati.

- Forandret krigen livet ditt?

- Ja, på en måte gjorde den det, men ikke direkte. Men freden forandret innstillingen min til å kjempe for og bevare den. Krig er forferdelig. Dere kan ikke forestille dere hvor fæl krigen var. Det var en vanskelig tid for Norge da tyskerne kom, og demokratiet slik vi var vant til å ha det, var tatt fra oss. Alt ble diktert fra Tyskland. Vi er utrolig heldige som har klart å bevare freden her i Norge i over 50 år.

- Hva kan vi gjøre for å unngå krig i framtida?

- Styresett er viktig. Demokratiet må stille seg i spissen for å skape fred. Diktatur frambringer ofte krig, og når to naboland kriger, kan det ofte utvikle seg til å bli en større krig.

- Hvordan hindre utviklingen av nazismen, som du kjempet mot under krigen?

- Der er vi tilbake til demokratiet igjen. I et demokratisk land bør det ikke være vanskelig å stoppe nazismen.