Freden flyr fra Powell

NEW YORK (Dagbladet): Ei hvit due fløy i går over ruinene i Jenin mens Colin Powell kjempet desperat for å redde sitt skytteldiplomati fra sammenbrudd. Fiaskoen er et faktum hvis Arafat i dag viser seg like steil som Sharon var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele går holdt USAs utenriksminister Powell fast ved at han «gjorde framskritt», uten å antyde hva framskrittene består i.

Powell kom til Midtøsten for seks dager siden etter at president George Bush la mye prestisje i et krav om at Israel straks skulle trekke seg tilbake fra Vestbredden. Bortsett fra noen få symbolske manøvrer uten strategisk betydning har Israels statsminister sett helt bort fra kravet.

Da Bush forsøkte å presse Sharon direkte i en telefonsamtale, ble han bryskt avvist. Samtalen ble etterpå beskrevet som «anspent». I går snakket Bush på nytt med Sharon. Den samtalen beskrives som «bedre enn den forrige» .

Følger sin egen plan

I stedet for å la Colin Powell annonsere Israels planer om å trekke seg ut av Jenin og Nabulus «i løpet av et par dager», offentliggjorde Sharon dette selv i et intervju med CNN i en klar demonstrasjon av at Israel ikke lar seg diktere av USA.

I stedet for å følge oppfordringen fra Bush har Sharon konsekvent fulgt sin egen plan for invasjonen av de palestinske områdene på Vestbredden. Sharon gir ingen løfter om å trekke de israelske styrkene ut av Betlehem og Ramallah.

Powell er svekket

Før dagens møte med Yassir Arafat har palestinernes president holdt fast ved at den palestinske siden er villig til å strekke seg langt forutsatt at Israel følger oppfordringen fra Bush om å trekke de israelske styrkene ut av områdene som er okkupert på nytt.

Powells innflytelse over Arafat er svekket etter Powells antydninger om at USA er villig til å støtte Sharons undergraving av Arafat, ved å legge planer for en Midtøsten-konferanse der Sharon har nedlagt møteforbud for Arafat.

En palestinsk talsmann som siteres av avisa New York Times, karakteriserer Sharons forslag som «tåpelig».

Idet Powell går i samtaler med Arafat, er det Arafats vilje til å oppfylle kravet fra president Bush om en omfattende fordømmelse av terrorangrep mot israelske mål som avgjør om Powell forlater Midtøsten med noe som likner framgang i bestrebelsene for å bringe partene nærmere hverandre.

I går var det ikke tegn til framgang verken på hovedpunktet eller i forhandlingene om tilbaketrekning og en våpenhvile mellom partene.

Forsiktig optimist

Powell planlegger å drøfte forslaget om en Midtøsten-konferanse med Egypts president Hosni Mubarak når han stopper i Egypt på vei hjem til USA. Jordans utenriksminister skal også delta i samtalene i Kairo.

Utenriksminister Colin Powell uttalte seg i går forsiktig optimistisk om mulige resultater av sitt skytteldiplomati.

- Vi gjør framskritt, og jeg ser fram til å utdype disse framskrittene i løpet av de neste 24 timene, men jeg vil ikke gå i detaljer om hva jeg vil være i stand til å oppnå eller ikke oppnå, sa han.

I Washington sa Bushs pressetalsmann Ari Fleischer at Powells mål er å «legge grunnlaget for en bedre atmosfære mellom partene».

ROLIGERE DAGER: Ei ensom hvit due flyr gjennom Jenins ruiner. Det er noe fredeligere i flyktningleiren i Jenin nå, men de israelske militære styrkenes ødeleggelser i byen er enorme.