Freden i fare

UD samler partene i Sri Lanka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge hadde i går fått positivt svar fra begge partene i den skjøre freden i Sri Lanka, opplyste statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Nå gjenstår det å finne tid, sted og opplegg i en fart. Og med så mye hastverk kan mye tyde på at Norge blir åsted for det første møtet på høyt nivå mellom partene på to og et halvt år.-  Dette er et stort og positivt steg, sier Helgesen, som har hatt det politiske ansvaret for fredsprosessen på norsk side, til Dagbladet.

Misfornøyd

Etter drapet på utenriksminister Lakshman Kadirgamar fredag 12. august har president Chandrika Kumaratunga innført unntakstilstand i Sri Lanka, og denne ble forlenget av parlamentet i går. Våpenhvileavtalen mellom regjering og opprørere, undertegnet i Norge i 2002, er i fare. Særlig president Kumaratunga er misfornøyd med hvordan avtalen fungerer, og i går ble det opplyst at hun har skrevet til statsminister Kjell Magne Bondevik og bedt ham få i stand et hastemøte med Tamiltigrene.

Men utenriksminister Jan Petersen og statssekretær Helgesen har ei god stund allerede jobbet for å avverge full krise. Petersen hadde samtaler med Kumaratunga etter begravelsen av hennes utenriksminister i Colombo mandag. Og han og Helgesen dro derfra rett til London for å møte Tigrenes sjefforhandler, Anton Balasingham, onsdag.

I går kunngjorde Tigrene at de ikke har noen ønsker å ta opp igjen borgerkrigen. Til norsk diplomati har de i tillegg sagt ja til forhandlinger om å forbedre våpenhvileavtalen.

Nekter drap

I regjeringskretser i Colombo er det en utbredt mistanke om at Tigrene sto bak drapet på utenriksminister Kadirgamar. Tigrene nekter. Men den samme mistanken er sterk også i utlandet.

FREDSDIPLOMATI: Statssekretær Vidar Helgesen, utenriksminister Jan Petersen og ambassadør Hans Brattskar foran avdøde utenriksminister Lakshman Kadirgamar i Colombo. Petersen og Helgesen var allerede i gang med å få partene i borgerkrigen til å møtes igjen. Foto: Sena Vidanagama/AFP/Scanpix
FREDSDIPLOMATI: Statssekretær Vidar Helgesen, utenriksminister Jan Petersen og ambassadør Hans Brattskar foran avdøde utenriksminister Lakshman Kadirgamar i Colombo. Petersen og Helgesen var allerede i gang med å få partene i borgerkrigen til å møtes igjen. Foto: Sena Vidanagama/AFP/Scanpix Vis mer

Norge, som både er tilrettelegger av forhandlingene mellom de to partene og samtidig leder den nordiske styrken som overvåker våpenhvilen på øya, har gang på gang fått kritikk fra regjeringshold i Colombo. I går uttalte Anura Bandaranaike, som trolig blir Sri Lankas nye utenriksminister, at Norge ikke legger nok press på Tigrene for å overholde våpenhvilen.-  Norge skulle sette foten ned for de politiske drapene. Det er ingen vits i avtalen om våpenhvile hvis de sitter og tvinner tommeltotter uten å gjøre noe, sa Bandaranaike til Asian Tribune.

Mye kritikk

-  Vi blir møtt med mye kritikk, det er en del av konfliktens natur, og vi er en tredjepart. Det stilles overdrevne forventninger til oss fra mange hold. Det er partene som må løse konflikten, sier Helgesen.

Utenriksminister Petersen var imidlertid svært tydelig i sin samtale med Tiger-lederen Balasingham i London, etter hva Dagbladet forstår, på diplomatisk hold. Uansett skyld for drapet på utenriksministeren så må Tigrene ta hensyn til at det finnes en utbredt mistanke mot dem. Det er et politisk faktum som man bare må forholde seg til, understreket Petersen.

Den krisa som drapet på Kadirgamar utløste, kan dermed åpne mulighetene for norsk diplomati igjen. Tidligere knyttet det seg håp til et samarbeid mellom Tigrene og landets regjering om tsunamihjelpen, men dette utløste ingen tilnærming i fredsprosessen på kort sikt.