Freden kommer med vannet

Tyrkias president foreslår å løse den verste tørken i Israel og Palestina på årtier med norsk teknologi. Han vil sende tyrkisk ferskvann med enorme, norskproduserte vannposer til området. Mer vann kan gjøre det lettere å finne en fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske fruktdyrkere fortviler mens de ser trærne tørke ut og dø. På Vestbredden har hundrevis av palestinere protestert mot den dårlige vannforsyningen, som bare gir innbyggerne i de okkuperte områdene en femtedel av det internasjonale minimumet.

Vannmangelen er et politisk brennbart tema i forholdet mellom Israel og palestinerne. Tilførsel av mer vann kan gjøre det lettere å finne en endelig fredsløsning i området.

I dag bruker Israel mesteparten av vannressursene, og de har beholdt kontrollen over vannforsyningen til de palestinske områdene. Palestinerne anklager Israel for å strupe den beskjedne forsyningen til dem på grunn av tørken.

Ser på løsningen

Den tyrkiske presidenten Suleyman Demirel foreslår en norsk-tyrkisk løsning på vannmangelen:

- Tyrkia kan løse Israels kroniske vannmangel ved å sende enorme, vannfylte plastposer med slepebåt over Middelhavet, sa han nylig under et møte med den israelske presidenten Ezer Weizman.

De store vannposene er utviklet av det norske firmaet Nordic Water Supply, som allerede er i gang med å frakte vann fra fastlandet til den tyrkiske delen av øya Kypros.

Israels statsminister Ehud Barak vil seinere dra til Tyrkia sammen med en gruppe eksperter som vil undersøke mulighetene for å få til et prosjekt.

Større poser

- Å levere vann til Israel er et prosjekt vi lenge har sett på, bekrefter Jan Otto Reimers, administrerende direktør i Nordic Water Supply.

- Men det tar minst ett år å gjennomføre et slikt prosjekt, sier Reimers. Frukttrærne som er i ferd med å dø, kan derfor ikke reddes, men på lang sikt kan problemet løses. Selskapet jobber også med prosjekter for å sende vann fra Iran til Kuwait, fra Norge til Nederland og mellom øyene i Karibia.

Problemet for selskapet hittil har vært størrelsen på posene og prisen. Posene som i dag brukes rommer 20000 tonn vann, men posene må romme 50000 tonn før det blir god økonomi i transporten. Selskapet arbeider med å utvikle nye poser.

- Vann neste krig

Imens forblir Israel og de okkuperte områdene like tørre. Israelske fruktdyrkere har lenket seg til hovedvannkranene for å hindre at strømmen av vann til frukttrærne deres blir stoppet. Bøndene i Negev-ørkenen og på grensa mot Libanon er helt avhengige av kunstig vanning.

Palestinerne har enda mindre vann å dele. Israel kontrollerer 80 prosent av grunnvannet som blir pumpet opp i de okkuperte områdene, og bare en liten del blir ført tilbake til palestinerne.

- Det blir ikke fred uten vann. Dette blir den neste krigen for oss, sier 29 år gamle Mohammed Jamal til nyhetsbyrået AP. Familien hans har ikke hatt rennende vann i huset de to siste månedene. Nå kjøper han vann på svartebørsen.