Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Freden nær

Jugoslavias president Slobodan Milosevic godtok i går alle punktene i fredsavtalen. Men både EUs utsending Martti Ahtisaari, den tyske kansleren Gerhard Schröder og USA tar sterke forbehold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Freden er etter min mening svært nær, sa Schröder i går kveld, etter å ha blitt informert om innholdet i avtalen av den finske presidenten Martti Ahtisaari. Ahtisaari understreket at avtalen er det beste tilbudet det internasjonale samfunnet er villig til å gi den serbiske presidenten.

- Dette er et dokument som innebærer en ny start og et første skritt på veien mot fred, sa den finske presidenten. Han understreket at mye arbeid gjenstår før freden endelig er i havn.

Mye er usikkert

Selv om avtalen er detaljert, kan flere usikkerhetsmomenter hindre freden. Jugoslavia har fortsatt ikke underskrevet en skriftlig fredsavtale, og de militære detaljene rundt tilbaketrekningen er ennå ikke avtalt.

Avtalen er også avhengig av en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, som skal sette rammene for en internasjonal fredsstyrke i Kosovo. Nato vil trolig lede styrken, men Russland har tatt forbehold om at deres styrker ikke skal underlegges Nato.

Det viktigste forbeholdet er likevel at Milosevic virkelig trekker tilbake sine soldater og politistyrker fra Kosovo. Først da vil Nato stoppe bombingen av serbiske mål.

Rask slutt

I går kveld fortsatte bombeangrepene mot mål i Jugoslavia.

Ahtisaari venter en slutt på kampene svært raskt etter at serberne har vist at de aksepterer fredsplanen ved å starte tilbaketrekningen. Milosevic godtok ifølge Ahtisaari hele planen uten forbehold.

- Dersom det, i teorien, var en avtale fredag, kunne man forvente en bombestans i løpet av dager. Men om det er en, to eller tre dager, vet jeg ikke, sa den finske presidenten i går.