Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredens ansikter

Bomber og granater tar fortsatt livet av sivile i Irak. I Nord-Irak har udetonerte eksplosiver trolig krevd flere liv enn krigen selv. Barn i lek rammes mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKUK (Dagbladet/New York Times): Her i Kirkuk fant fem unge gutter, i alderen seks til tolv år, en udetonert artillerigranat. De åpnet den og satte fyr på innmaten. Den eksploderte, og de fem guttene fikk alvorlige brannskader på hendene og i ansiktet. Barn over hele Irak leker på samme måte i disse dager.

Hver uke skades og drepes barn som et resultat av dette, forteller leger og britiske mineryddere i Nord-Irak. De sier at plyndringen etter krigen og udetonert ammunisjon trolig har drept og skadd flere enn selve krigshandlingene.

Blir blinde

I Kirkuk har 246 mennesker blitt skadd av granater og bomber etter krigen. Mer enn halvparten, 132, var barn. 52 mennesker er drept.

I Mosul, den største byen i Nord-Irak, bringes mellom tre og fem barn hver dag til sykehusene, skadd av ammunisjonen som flyter omkring, forteller leger der. Mange av barna mister synet.

- Skadene er mest omfattende i ansikt og på hender, sier Dheiea Taha Rajab, som er kirurg ved det største sykehuset i Mosul til Dagbladet.

Nord-Irak kom relativt lett fra krigen sammenliknet med andre deler av landet. Ifølge sivile irakere og legene ble om lag 80 sivile drept og 400 skadd under krigen. Etter krigen er om lag 130 sivile drept og om lag 600 såret.

Flest sivile

Selv om tallene er usikre, så ser det ut til at følgende er et faktum for både Kirkuk og Mosul:

Flere er drept og skadd etter krigen enn i den. Og tallet på drepte og skadde sivile til sammen er høyere enn tallet på drepte og skadde irakiske soldater.

De udetonerte bombene og granatene stammer både fra amerikanere og briter, og fra irakerne selv. Den britiske mineryddere, Mines Advisory Group, sier at amerikanske udetonerte granater, og særlig klasebomber, er et problem i Mosul. Men ammunisjonslagrene som er spredt rundt av Saddam Husseins regime, er et minst like stort problem.

- Slike lagre finnes i hver eneste by. Det dreier seg om utrolige mengder med ammunisjon av ulike typer, sier generalmajor David Petraeus, kommandanten for de 14000 amerikanske soldatene som nylig kom til Nord-Irak.

LEKTE: Disse fem guttene lekte med en artillerigranat som eksploderte og skadde dem i ansiktet og på hendene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media