Fredens hindere

Skjebnen til 3,7 millioner palestinske flyktninger er den hardeste nøtta i forhandlingene mellom palestinerne og israelerne. Arafat kan ikke svikte dem: «Retten til å vende hjem» er den palestinske nasjonalismens grunnvoll. Israel kan ikke ta imot dem - da er det ikke lenger en «jødisk stat».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs hjelpeorganisasjon for de palestinske flyktningene, UNWRA, har i år registrert over 3,7 millioner palestinske flyktninger i Libanon, Syria, Jordan og i de israelskokkuperte områdene, Vestbredden og Gaza. Av disse bor over 1,2 millioner i 59 flyktningleirer. Det finnes dessuten et stort antall palestinere spredt over hele verden.

Jagd ut

I 1948 flyktet 750000 palestinere. Da forsvant over halvparten av innbyggerne i det området som FN tildelte Israel og det som israelske styrker erobret.

Israels forklaring har vært at de dro frivillig. Men også israelske historikere har i nyere studier påvist planlagt utdrivelse av palestinerne, en forløper for våre dagers «etnisk rensing». Eksstatsminister Yitzhak Rabin innrømmer i sine memoarer å ha vært med på å jage palestinerne.

FNs resolusjon 194 fra desember 1948 garanterer flyktningenes snarlige rett til å vende hjem. Hvis det er umulig, skal det betales økonomisk kompensasjon.

I 1967, da israelske styrker erobret Vestbredden med Øst-Jerusalem og Gaza, samt Sinai og Golan, flyktet om lag 350000, ifølge palestinske kilder.

Tre generasjoner

Disse flyktningene og deres etterkommere har FN i år talt til nesten fire millioner mennesker. Mange av dem lever i tredje slektsledd i leirer under svært vanskelige forhold. I det som skal bli den palestinske staten, nemlig Vestbredden og Gaza, ligger det 27 flyktningleirer. Å skulle motta ytterligere 2,3 millioner flyktninger er bortimot umulig.

Å «vende hjem» for de drøyt 3,7 millioner flyktningene vil si å dra tilbake til det som nå er innenfor Israels anerkjente grenser. Men Israel er en erklært «jødisk stat». Der bor det fra før om lag en million palestinere med statsborgerskap, ettersom forfedrene deres ikke flyktet, av i alt 6,2 millioner innbyggere.

Retten på sin side

Om samtlige palestinske flyktninger skulle «vende hjem», altså til Israel, ville de utgjøre rundt 4,7 av i alt 9,9 millioner innbyggere. Da ville det være nesten like mange palestinere som jøder i landet. Dette «kan ikke» Israel godta.

- Ingen tvil om at de etter folkeretten har rett til å vende hjem, sier generalsekretær Steinar Sørlie i Flyktningerådet.

- På papiret er dette ikke vanskelig. Men i praksis er det helt uoverstigelig å tenke seg 3,7 millioner flyktninger vende hjem, sier Sørlie.

<B>KRIGENS BARN: Barna i flyktningleiren Azza utenfor Betlehem leker krig. Deres rett til å vende tilbake til familienes hjemsteder er det største stridstemaet i fredsforhandlingene nå.