Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Freder Jonas og Hadia etter Giske-saken

Grasrotprotestene i Ap virker å kjølne: Et flertall av Aps fylkeslag sier nå nei til ekstraordinært landsmøte i partiet.

SITTER TRYGT: Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng, og Ap-nestleder Hadia Tajik utgjør partiledelsen i dag. Mye tyder på at partiledelsen nå blir uendret fram til landsmøtet i 2019.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SITTER TRYGT: Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng, og Ap-nestleder Hadia Tajik utgjør partiledelsen i dag. Mye tyder på at partiledelsen nå blir uendret fram til landsmøtet i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spørsmålet om ekstraordinært landsmøte, splittet partigrasrota i de turbulente ukene som kulminerte med at Trond Giske trakk seg som Ap-nestleder.

Siden da har flere av fylkeslagene i partiet slått fra seg ideen.

- Vi fattet ikke noe vedtak, men holdningen hos oss er at vi skal prøve å unngå ekstraordinært landsmøte, skriver fylkesleder Sverre Myrli i Akershus Ap i en sms til Dagbladet.

Fylkespartiet diskuterte spørsmålet på et møte onsdag.

Han understreker at det «fordrer at det nå blir ro i partiet, at lekkasjer fra møter stoppes, og at det blir orden i stortingsgruppa - både blant ansatte og representanter».

Trøndelag Ap, eks-nestleder Trond Giskes eget fylkeslag, har også vedtatt at det ikke skal kreves et ekstraordinært landsmøte nå, ifølge Trønder-Avisa.

Ser ikke behov

Nå avklarer Hordaland at heller ikke de ser behovet.

- Vi har ikke hatt noe møte, men utgangspunktet vårt er at vi ikke ser noen grunn til at vi skal ha noe ekstraordinært landsmøte, og det er også det vi har signalisert inn til partiet. Når dette blir diskutert på landsstyremøtet vårt i slutten av måneden, kommer nok vi til å argumentere for at det ikke er nødvendig, sier fylkesleder Hans Erik Ringkjøb til Dagbladet.

Noe av grunnen til å kreve et ekstraordinært landsmøte har vært muligheten til å velge en Giske-erstatter, men underforstått har misnøye mot Ap-nestleder Hadia Tajik eller den øvrige partiledelsens håndtering av Giske-saken også vært et argument.

Ved å kreve et ekstraordinært landsmøte, skaper man nemlig en arena hvor partiet kan ta stilling til den øvrige ledelsens framtid.

- Med Jonas og Hadia vil vi aldri komme opp av gjørma. De som skal stemme på oss kjenner seg ikke igjen. Tipper grasrota vil kreve et nytt landsmøte, sa en sentral Ap-kilde til Dagbladet for bare noen uker siden.

Skrinlegges trolig

Når både Akershus, Trøndelag og Hordaland vender tommelen ned, tyder mye på at det ikke blir noe ekstraordinært landsmøte, og at dagens partiledelse fredes fram til partiets ordinære landsmøte våren 2019.

Fylkeslagene i Oslo, Telemark, Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder har signalisert tidligere at de ikke ser behov for noe ekstraordinært landsmøte overfor Dagbladet.

Overfor NTB har fylkeslederne i Hedmark og Vestfold sagt det samme.

Partivedtektene krever at fylkeslag som til sammen representerer to femdeler av medlemmene, må samle seg om et krav om ekstraordinært landsmøte, dersom det skal bli avholdt.

En opptelling Dagbladet har gjort med utgangspunkt i medlemstallene for 2017, viser at fylkeslagene nevnt over utgjør til sammen 33569 av partiets medlemmer, noe som er litt over tre femdeler.

Med mindre noen av fylkeslagene nevnt i denne saken snur, ligger det altså an til at Ap ikke har nytt landsmøte før i 2019.

Ser framover

Sentralstyret i partiet har heller ikke krevd ekstraordinært landsmøte.

Partisekretær Kjersti Stenseng oppfatter det som et ønske fra grasrota om at man nå skal se framover.

- Jeg oppfatter at det er et sterkt ønske i organisasjonen om nå å vende blikket framover og jobbe med å utvikle politikk basert på de verdiene som forener oss i Arbeiderpartiet, sier partisekretæren i en epost til Dagbladet.

- Både Jonas og jeg har opplevd stor tillit gjennom håndteringen av disse sakene ute i organisasjonen, det har vært en god støtte. Nå ser vi som samlet partiledelse fram til å en tid med mange årsmøter og treff ute i organisasjonen, der vi kan diskutere politikk og ta fatt på arbeidet fram mot 2019. Vi har mange dyktige ordførere og ordførerkandidater som legger ned et viktig arbeid hver dag, nå er vår fremste oppgave å støtte dem.

Hun understreker at hun respekterer partidemokratiets håndtering av spørsmålet videre.

- Nå ser jeg fram til landsstyremøte i slutten av januar for å diskutere veien videre, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!