- Frederic Hauge er en «callgirl»

TROMSØ (Dagbladet): Naturvernforbundet anklager Bellona for å være et PR-byrå for norske fiskebåtredere og laksegiganten Nutreco - verdens største oppdrettsselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Frederic Hauge og Bellona er i ferd med å bli en «callgirl» i norsk miljøbevegelse, hevder Naturvernforbundets Gunnar Album.

De knallharde beskyldningene fra Album utløser nå en bitter konflikt mellom gigantene i norsk miljøvern, Naturvernforbundet og Bellona.

- Bellona har gjort veldig mye bra arbeid og vært en veiviser i miljøarbeidet. Men i dag er de ikke lenger en miljøorganisasjon. Flere tvilsomme engasjementer må skyldes at Bellona drives som et selskap og at de trenger pengene, sier Album, forbundets talsperson i fiskerisaker.

Tar betalt

Miljøstiftelsen Bellona samarbeider i dag med rundt 30 selskaper, noen av dem innenfor fiskeri og oppdrett.

Bellona inngikk i januar en avtale med Fiskebåtredernes forbund. Hauge & Co. får 1,5 millioner kroner fordelt over tre år.

- Bellona står i fare for å bli den største hora i Miljø-Norge, skrev kystavisa Fiskeribladet den gang på lederplass.

- Med Nutreco-avtalen tar de steget opp i «callgirlklassen», hevder Album.

- Bellona har gitt fiskebåtrederne et «grønt» skjær. Til nå har miljøbevegelsen vært kritiske til den kapitaltunge fiskeflåten, måten de fisker på og hvordan de presser opp kvotene. Når Bellona tar betalt for å låne bort navnet sitt til rederne, svekkes Bellonas integritet og troverdighet når det gjelder fiskeriforvaltning, sier han.

Han kritiserer også samarbeidet med Nutreco, som har base i Nederland og er verdens største lakse- og fiskeftrprodusent.

I Chile er Nutreco i konflikt med både fiskere og miljøvernere.

Kan for lite

- Vi erkjenner at vi kan for lite om miljø. Derfor har vi søkt et samarbeid med Bellona for å finne miljømessig riktige løsninger i produksjonen av laks og ftr, sier Nutrecos informasjonsdirektør, Vidar Julien til nettavisa Intrafish .

I samarbeidet inngår studieturer og befaringer på selskapets anlegg. Nylig betalte Nutreco et opphold for tre Bellona-medarbeidere i Chile.

Gunnar Album mener at Bellona har havnet «på feil side» i en konflikt om hvem som skal kontrollere verdens matressurser.

SELGER SEG? Frederic Hauge er rasende over beskyldningene fra Naturvernforbundet. Her feirer han miljøbevegelsens suksess sammen med politikere og næringstopper ved en tidligere anledning.