Lofoten, 20100803:  Frederic Hauge i Lofoten.  
Foto: Jo Straube  / Dagbladet
Mottatt fra epost: 03.08.2009
Lofoten, 20100803: Frederic Hauge i Lofoten. Foto: Jo Straube / Dagbladet Mottatt fra epost: 03.08.2009Vis mer

Frederic Hauge raser mot NRK og Ola Borten Moe

Bellona-sjefen ble av-invitert til Aktuelt fordi Oljedepartementet ikke ville møte ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frederic Hauge sendte i kveld ut en pressemelding der han raser mot NRK og olje- og energiminister Ola Borten Moe.

- Det er uverdig at norske statsråder får diktere NRKs redaksjonelle prioriteringer, skriver han, og utdyper overfor Dagbladet:
- Enten er dette forsøk på sensur eller så er de feige.

Utbruddet kommer etter at NRKs Aktuelt-redaksjon inviterte Hauge til debatt i kveld mot olje- og energiminister Ola Borten Moe. Hauge takket ja, men seinere ringte NRK tilbake og avlyste. Ifølge Hauge ble det sagt at Borten Moes rådgivere hadde stilt et ultimatum om at departementet bare ville stille dersom NRK vraket Frederic Hauge.  

La skylda på Hauge
I debatten stilte statssekretær Ane Kismul for olje- og energiministeren og Nina Jensen i WWF for miljøbevegelsen i tillegg til Statoil-sjef Helge Lund og Frp-politiker Ketil Solvik-Olsen. Da Kismul fikk spørsmål fra programleder Ole Torp om hvorfor departementet ikke ville møte Hauge, la hun skylda på Hauge selv:

- Frederic Hauge har sagt offentlig flere ganger at han nekter å forholde seg til sittende politisk ledelse i OED, det er greit, da har han tatt det valget, da tenker vi at han kan ikke melde seg på og av når han ønsker, sa hun.

Frederic Hauge og Ola Borten Moe har vært uvenner siden i forfjor sommer.

Vil ha pressedebatt om press
Hauge sier departementet tar feil når de hevder at det er han som ikke er interessert i debatt.

- Vi har ikke lenger egne dialogmøter med dem, men jeg møter gjerne Ola Borten Moe til debatt i det offentlige rom når som helst, sier han.  

I pressemeldingen skriver han at det bør uroe kringkastingssjefen at norske statsråder får lov til å diktere NRKs redaksjonelle linje, og han etterlyser en prinsipiell pressedebatt om norske politikeres press på norske medier generelt, og NRK spesielt. For det langt i fra første gang dette skjer, hevder Bellona-sjefen.  

Han presiserer imidlertid at det ikke handler om verken Ola Borten Moe, Nina Jensen eller han selv som personer, ei heller om kveldens Aktuelt-sending.

- Dette handler om en uheldig tendens i en rekke saker der kommunikasjonsfolk i olje- og energidepartementet presser NRKs redaksjoner til å endre sammensetningen av sine debattpaneler sent på ettermiddagen, sier Frederic Hauge.

Videre sier han at han forstår at NRKs journalister føler press når noen truer med å avlyse bare timer før sending.

- Ikke presset
Vaktsjef Ingebjørg Sæbu i Aktuelt avviser at NRK har latt seg presse av regjeringen.

- Det er selvsagt ikke sånn at regjeringen bestemmer hvem vi skal ha som gjester, og jeg har aldri opplevd at noen i regjeringen har presset oss. Vi gjorde avtale i forrige uke om å ha NHO-sjefen, Statoil-sjefen og olje- og energiministeren i studio i forbindelse med at energi er tema for NHO-konferansen i morgen. I dag fant vi ut at vi også ville ha noen fra opposisjonen og miljøbevegelsen, og inviterte Ketil Solvik-Olsen fra Frp, Nina Jensen fra WWF og Frederic Hauge fra Bellona. Så sa departementet at Ola Borten Moe var blitt syk og ikke kunne stille, sier hun.

Hun sier at hun ikke kjenner til om disputten mellom de to ble nevnt i dialogen med Hauge.

- Vi sier i sendingen at departementet ikke ville møte Hauge og spør statssekretæren hvorfor, sier Sæbu.

- Vi skulle gjerne hatt med både Frederic Hauge og Nina Jensen, men ser fram til å ha med Hauge ved en seinere anledning, sier Sæbu.

- Syk
Dagbladet får opplyst fra politisk rådgiver Ivar Vigdenes at Ola Borten Moe er syk, og derfor har avlyst alt program i går og i dag og ikke kan kommentere denne saken. I morgen skal ministeren delta på NHO-konferansen.

Striden mellom Ola Borten Moe og Frederic Hauge startet med at Borten Moe 30. august 2011 anklaget miljøbevegelsen for å «aktivt legge kjelker i veien» for at regjeringen skal lykkes med sine fornybare mål. Hauge slo tilbake: «Jeg oppfordrer alle som er opptatt av miljø å la være å stemme Senterpartiet til han er fjernet som olje- og energiminister», sa han. Dagen etter kalte han Borten Moe for en inkompetent løgner, og vedtok boikott av Sp inntil Borten Moe ba om unnskyldning. Unnskyldningen kom aldri, selv om statsråden ble kritisert både fra SV og sin egen partileder Liv Signe Navarsete. Borten Moe sa at han mente at regjeringen klarer seg fint uten Hauge. Siden har forholdet vært iskaldt og kranglingen fortsatt.

VILLE IKKE MØTE BELLONA: - De kan ikke bare melde seg på og av, sa statssekretær i Olje- og energidepartementet Ane Kismul (t.v) til programleder Ole Torp i Aktuelt på NRK i kveld.
VILLE IKKE MØTE BELLONA: - De kan ikke bare melde seg på og av, sa statssekretær i Olje- og energidepartementet Ane Kismul (t.v) til programleder Ole Torp i Aktuelt på NRK i kveld. Vis mer