Frederic på den grønne løper

Med kanapeer, sjampanje og grønn løper ble Bellona-leder Frederic Hauge feiret sammen med de andre miljøheltene fra Time Magazine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det var et arrangement som det ville vært svært lett å kritisere. Det kunne virke overdådig, unødvendig og pompøst. Samtidig er budskapet så viktig at det overskygget den kostbare pyntingen, de fine kanapeene og den sjenerøse skjenkingen av sjampanje. Time Magazine har i fem år kåret verdens helter. I år var det miljøforkjemperne som skulle æres i London.

Og blant dem Bellona-ledere Frederic Hauge. En av dem som er flinkest til å møte eliten i slike omgivelser.

De mest selebre av miljøheltene som nobelprisvinner Al Gore og hadde ikke anledning til å komme. Det hadde imidlertid 17 andre, flere med opptil 22 timer flyreise i kroppen. Etter at fire representanter for verdens største nyhetsmagasin hadde stått på talerstolen ble miljøheltene kalt frem en etter en. De startet med fjernsynsjournalisten David Attenborough fra BBC. Og da startet det virkelige programmet

– Interesse for miljøet og naturen er ikke noe du får. Det er noe en har med seg fra fødselen. Alt for mange ser imidlertid til å miste denne interessen, sa Attenborough som i flere tiår har samlet millioner av tv-tittere med sine fantastiske fjernsynsfilmer.

Han synes det var greit å få denne prisen av Time.

– De har vært pionerer når det gjelder å informere leserne om forskjellige problemer, også miljøsaken. Derfor verdsetter jeg denne prisen, sa Attenborough.

Frederic Hauge ble introdusert som Belolna-leder, en organisasjon som har kjempet for miljøet i et rikt oljeland. Etter å ha gått over den grønne løperen stoppet Hauge opp til en kort part med Dagbladet. Han er beæret over å være en av miljøheltene. Og han er fortsatt kampklar. I går var det StatoilHydro sitt oppkjøp på russiske gassmarkeder som irriterte han. Noe han beskriver som både dårlig forretning og dårlig miljøpolitikk

.– Jeg synes det er både moralsk og etisk problematisk å samarbeide med Russland om dette prosjektet, sier Hauge.

Mens flere av de andre miljøheltene brukte sin taletid til å snakke om sine prosjekter og organisasjoner holdt Bellona-lederen en kort appell der han manet til felles kamp.

– Det er på tide å handle. Vi har en stor utfordring. Vi må gjøre noe, ikke minst når det gjelder CO2-utslippene, sa Hauge fra talerstolen.

Etter talene var det tur for en ny runde med kanapeer. Og miljøforkjemperne og Time sine annonsører byttet visittkort. Flere av heltene representerer firmaer som har tatt aktive miljøvalg. En av Time sine toppsjefer skrøt også av at bladets nye hovedkvarter i London er kåret til det mest miljøvennlige i storbyen. Og næringslivets ansvar i miljøsaker ble poengtert av mange. Frederic Hauge tror prisen kan gi Bellona et løft. Organisasjonen har allerede fått mange henvendelser. Og Hauge vet at det er nye oppgaver som venter. Ikke minst overfor StatoilHydro.