Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frederik + Mary = sant

Endelig fikk vi det bekreftet, australske Mary Donaldson (31) blir Danmarks nye kronprinsesse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var dronning Margrethe som indirekte bekreftet den kommende forlovelsen da hun møtte pressen på familiens franske slott Caix i Frankrike torsdag formiddag, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

På spørsmål fra pressen om det er «en søt svigerdatter hun snart skulle få», svarte dronningen ja, men uten å si noe om datoen for den kommende forlovelsen, som trolig finner sted tidlig på høsten.

- Noen hemmeligheter skal vi vel ha lov å ha, lød dronningens avvæpnende svar.

OL i Sydney

Kronprins Frederik (35) traff sin tilkommende første gang under OL i Sydney i 2000. Et lett kyss på kinnet i påsyn av en stor gruppe pressefolk på en kai i Hobart på Tasmania i slutten av januar i år var det første offentlige tegnet på at de to virkelig var kjærester. Da hadde de hatt mer eller mindre fast følge i vel to år. Men til tross for en rekke «avsløringer» i dansk presse, innrømmet de aldri at de var et par, selv om de en rekke ganger viste seg sammen privat, blant annet i brylluper og barnedåper.

Da dronning Margrethe ble spurt om forholdet under et pressemøte på familiens vinslott i Frankrike i august i fjor, svarte hun vennlig, men bestemt:

- Det tilhører privatlivet, det er for tidlig å snakke om bryllup, og jeg har ikke møtt kronprinsens venninne.

Nå innrømmer hun altså at de to har møtt hverandre en rekke ganger, blant annet på Marselisborg slott i Århus i påsken og på Gråsten slott i Sønderjylland i slutten av juli i år. Gråsten slott var dronning Ingrids sommerbolig, og etter hennes død har dronning Margrethe og hennes søstre fortsatt tradisjonen med å holde sommerferie der sammen med ektefeller, barn og barnebarn.

Katt og mus

Helt siden kronprins Frederik og Mary Donaldson møtte hverandre under OL i Sydney i 2000 har spekulasjonene gått høyt i dansk - og australsk - presse. I nærmere tre år har den 35 år gamle danske kronprinsen og hans australske kjæreste lekt katt og mus med pressen. Men det siste året har de ikke gjort noe forsøk på å skjule at de er et par.

Hun har fått seg jobb i IT-selskapet Navision i København og leilighet like ved Amalienborg slott, der kronprinsen bor. Hun har også studert dansk i ventetiden fram mot den kommende forlovelsen, og skal nå etter sigende beherske språket brukbart.

Riktig valg

Det har vært tradisjon at den danske tronfølgeren har valgt en utenlandsk ektefelle. Dronning Margrethe og prins Henrik har aldri lagt skjul på at dette også burde gjelde for deres eldste sønn.

Kronprinsen på sin side har hevdet at han ville la hjertet bestemme hvem som skulle bli hans tilkommende, noe hans foreldre selvsagt har vært enige i.

- Men det skader ikke at man bruker hjernen også, skal dronningen ha uttalt.

I så måte skulle Mary Donaldson være både et godt og et riktig valg, sett fra det danske regentparets side. Hun er vakker, velutdannet og kommer fra en god familie på øya Tasmania i Australia. Faren er professor i matematikk og har blant annet gjesteforelest ved universitetet i Oxford i England og ved universitetet i Århus.

Mary selv er utdannet jurist og har jobbet som eiendomsmekler i Sydney. Moren døde for flere år siden, og faren har senere giftet seg på nytt med kriminalforfatteren Susan Moody.

Populær

Hittil er det ingen danske medier som hadde fått noe intervju med Danmarks kommende kronprinsesse. Men det har ikke hindret pressen i å skrive side opp og side ned om 31-åringen:

«Hun er søt, skjønn og meget utadvendt. Hun er god til å håndtere pressen, intelligent og distanserende uten å virke kald. Hun holder fysikken ved like med ridning og løpeturer, har peiling på moter og er velutdannet. I tillegg er hun fra et fremmed land langt fra Danmark. Og så gjør hun tilsynelatende Frederik tindrende lykkelig», skrev den danske avisen B.T. da forholdet ble offentlig kjent.

Avisen har også snakket med en rekke «meningsdannere» som mener at Mary Donaldson er intet mindre enn perfekt for kronprins Frederik og for det danske kongehus. Hun har simpelthen det som skal til for å bli dronning i det danske monarki, blir det hevdet.

NTB

KRONPRINSESSE: Australske Mary Donaldson blir Danmarks nye kronprinsesse.