Fredfulle kamphaner

Til vanlig krangler fagforeningslederen og næringslivstoppen så busta fyker. Men da Tunisia var i ferd med å havne i full borgerkrig, fant de sammen.

NOBEL KVARTETT:  Årets fredsprisvinnere er svært  stolte over at de og det tunisiske folket i år mottar Nobels fredspris. Her er kvartetten samlet etter den tunisiske Nobel-festen for få uker siden. I forkant er næringslivspresidenten i Utica, Oided Bouchamaoui. Så kommer advokaten og menneskerettighetslederen Abdessattar Ben Moussa, leder i advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud og til sist generalsekretær i fagforeningen UGTT, Houcine Abassi. Alle foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
NOBEL KVARTETT: Årets fredsprisvinnere er svært stolte over at de og det tunisiske folket i år mottar Nobels fredspris. Her er kvartetten samlet etter den tunisiske Nobel-festen for få uker siden. I forkant er næringslivspresidenten i Utica, Oided Bouchamaoui. Så kommer advokaten og menneskerettighetslederen Abdessattar Ben Moussa, leder i advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud og til sist generalsekretær i fagforeningen UGTT, Houcine Abassi. Alle foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUNIS (Dagbladet): Presidentpalasset i Tunisias hovedstad, Tunis, er omringet av vakter og sikkerhetspersonell. Alle er på alerten, og slipper bare spesielt inviterte gjester inn i den majestetiske bygningen, som ligger nydelig plassert helt nede ved Middelhavet. Det er nasjonal fest i landet: Årets fredspris går til den tunisiske kvartetten - og til det tunisiske folket.    

- Vi er så stolte. Vi tok ansvar for Tunisia da vi var på vei utfor stupet. I stedet for borgerkrig, klarte vi å sette oss ned og prate. Vi laget en plan for å unngå kaoset, sier Abdessattar Ben Moussa, advokat og leder for en av årets prisvinnere, menneskerettighetsorganisasjonen LTDH.

Fred og forhandlinger Advokaten smiler bredt. På brystet bærer han en rund gullfarget button, med bilde av Alfred Nobel og det tunisiske flagget. For første gang i historien går fredsprisen til Tunisia. Landet der grønnsakshandleren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg sjøl i protest mot at grønnsaksvogna hans ble konfiskert av politiet i desember 2010. Grønnsaksselgeren ble symbolet på det arabiske folkets kamp mot diktator og hensynsløse regimer i Midtøsten.

- Da vi startet dialog-arbeidet, sommeren 2013, ante vi ikke at det kunne ende i en fredspris. Det var heller ikke målet. Men vi er glade for at vi og det tunisiske folket blir anerkjent for at vi valgte fred framfor kaos. Gjennom hele historien har advokater i Tunisia jobbet for å bedre menneskerettighetssituasjonen. Vi kjempet mot kolonialismen, mot despotismen - og vi kjemper videre i dag, sier Ben Moussa.

Advokaten og de tre andre prisvinnerne hylles av Tunisias president, landets elite, ambassadører og andre VIP-gjester. Stemningen er likevel spent: To av fredsprisvinnerne i kvartetten er i lønnsforhandlinger. 

FREDSAMBASSADØR:  - Vi er stolte av prisen og skal være ambassadører for fred. Vi vil beskytte revolusjonen og trår til igjen om noen forsøker å ødelegge, sier fagforeningssjef i UGTT, Houcine Abassi.
FREDSAMBASSADØR: - Vi er stolte av prisen og skal være ambassadører for fred. Vi vil beskytte revolusjonen og trår til igjen om noen forsøker å ødelegge, sier fagforeningssjef i UGTT, Houcine Abassi. Vis mer

- Vi kunne vært veldig glade i dag, men det er et skår i gleden: Vi feirer at vi har fått Nobels fredspris, men derfor er det også en skam hvis vi mislykkes med å bli enige om lønnsøkninger for neste år, tordner fagforeningslederen Houcine Abassi fra talerstolen.

Kvinner i front Publikummet i presidentpalasset humrer. De er vant med voldsomme forhandlinger og ordkrig mellom de to motpartene i Tunisia: Fagforeningen UGTT og næringslivsorganisasjonen Utica. Abassi og Utica-president Ouided Bouchamaoui skuler stadig i hverandres retning. Idet fredprisfeiringen er over, går folket hjem. Med ett unntak: Fagforeningslederen og næringslivspresidenten. De to krangler høylytt og lenge utenfor presidentens palass.

- Vi er i lønnsforhandlinger. Dette handler om forhandlingstaktikk og ikke spenninger. Nettopp det viser jo også at vi er på vei til å bli et demokrati, sier Ouided Bouchamaoui, næringslivets sjef. 

MÅ SVARE DE UNGE:  - Den tunisiske revolusjonen stod for frihet, verdighet og arbeid, og vår jobb er nå å skaffe jobber til de unge. Uten arbeid, ingen verdighet, sier president i arbeidsgiverforeningen Utica, Ouided Bouchamaoui.
MÅ SVARE DE UNGE: - Den tunisiske revolusjonen stod for frihet, verdighet og arbeid, og vår jobb er nå å skaffe jobber til de unge. Uten arbeid, ingen verdighet, sier president i arbeidsgiverforeningen Utica, Ouided Bouchamaoui. Vis mer

Hun er fredskvartettens eneste kvinne. 54-åringen er også den første arabiske kvinnen som er sjef i en arbeidsgiverorganisasjon.

- Tunisiske kvinner har alltid vært i front i den arabiske verden. Den første kvinnelige arabiske piloten var tunisisk. Det var også den første legen, dommeren... Jeg er stolt over å være et symbol på den tunisiske kvinnen. Vi tar utdannelse, er aktive i arbeidslivet og i sivilsamfunnet. I Tunisia finner du kvinner og menn side om side, sier hun.

Hjerne og hjerte President Bouchamaoui og de tre andre organisasjonene i kvartetten mottar denne uka Nobels fredspris fordi de klarte å få politikerne tilbake til forhandlingsbordet sommeren 2013. Landet var da på randen av borgerkrig, med utstrakt vold og politiske drap.

STOLT, MEN FATTET:  - Tunisia har mange utfordringer, og det viktigste er å få bukt med terroren og bedre økonomien sånn at folk får verdigheten sin tilbake, sier Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i den tunisiske advokatforeningen.
STOLT, MEN FATTET: - Tunisia har mange utfordringer, og det viktigste er å få bukt med terroren og bedre økonomien sånn at folk får verdigheten sin tilbake, sier Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i den tunisiske advokatforeningen. Vis mer

- Vi i UGTT så trusselen mot Tunisia, og inviterte derfor de tre andre organisasjonene rundt dialogbordet for å få en slutt på de voldelige demonstrasjonene som truet samfunnet. Vår organisasjon ledet møtene, og det gikk med mer enn 1900 arbeidstimer for å få det til. Alle møtene ble ledet av meg, deres ydmyke tjener, forteller fagforeningssjef Abassi.

- Så det er du som er hjerne og hjerte bak fredsprisen? Lurer Dagbladet.

VIS SOLIDARITET:  - Europa må være solidarisk med det nye tunisiske demokratiet. Hvis ikke, risikerer vi igjen å havne i diktatur eller terrorisme, sier president i menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa.
VIS SOLIDARITET: - Europa må være solidarisk med det nye tunisiske demokratiet. Hvis ikke, risikerer vi igjen å havne i diktatur eller terrorisme, sier president i menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa. Vis mer

- Ja. Alle vil si det. Spør hvem du vil om det, sier han kontant.

Fortsetter:

STOLTE:  Årets Nobels fredspris-vinnere ble alle overrasket da det ble klart at nettopp de ble årets vinnere. - Men det er fortjent, og vi er alle veldig stolte, sier de samstemt.
STOLTE: Årets Nobels fredspris-vinnere ble alle overrasket da det ble klart at nettopp de ble årets vinnere. - Men det er fortjent, og vi er alle veldig stolte, sier de samstemt. Vis mer

- Historien har lært oss at alle problemer løses med dialog. Også etter krig. Så hvorfor ikke dialog før krig. Det er vår ide, og det klarte vi å få politikere og andre til å forstå. Da det raste som verst, klarte vi å legge kampsakene våre til side for å redde landet, sier Abassi.

Lang vei mot fred Mens det meste er blitt verre etter de arabiske opprørene i Egypt, Libya, Syria og Jemen, klarte tunisierne å prate seg til fred. En ny grunnlov og frie valg er nå gjennomført. Samtidig er det mye som gjenstår: Arbeidsledigheten i Tunisia er høyere enn før revolusjonen. Så også prisene, i tillegg til at det har vært en rekke terrorangrep i landet det siste året. Seinest i slutten av november drepte en terrorist fra IS 12 medlemmer av presidentens livvakter, i hovedstaden Tunis. Mens kvartetten er i Oslo for å motta fredsprisen, er hjemlandet i unntakstilstand. I tillegg er Tunisia det landet i regionen som har flest fremmedkrigere hos IS i Syria, i forhold til innbyggertall.

- Revolusjonen kom på grunn av sosiale krav og mangel på verdighet i innbyggernes liv. Hittil har vi fått ytrings- og pressefrihet. Men revolusjonen hadde tre mål: Frihet, sosial rettferdighet og verdighet. De to siste mangler. Vi er nødt til å bedre økonomien og ha en rettferdig utvikling i alle landets regioner, sier Abassi.

- Vi har fått til en demokratisk overgang og har hatt frie og rettferdige valg. Men folk venter ennå på en økonomisk overgang. Vi må alle jobbe hardt for å svare på alle de unges håp. Ingen har verdighet om de ikke har jobb. Det er helt avgjørende at vi får en bedre økonomi, sier næringslivets kvinne.

Se til Tunisia Alle fredsprisvinnerne mener det internasjonale samfunnet er nødt til å hjelpe Tunisia, spesielt ved å investere i landet.
 
- Jeg håper vi klarer å fortsette i samme demokratiske retning, og at Tunisias økonomi blir bedre. Bare sånn vil alle tunisiere få tilbake sin verdighet og sine håp og drømmer for seg selv og sine barn. Samtidig må vi heller ikke glemme at vi tunisiere er glade nå, og vi har tro på framtida. Fredsprisen betyr mye for oss, sier advokat-leder Mohamed Fadhel Mahfoudh.

De fire organisasjonene i «den tunisiske kvartetten» er svært stolte av årets fredspris. De vil alle ankomme Norge i samme fly, og vil dele på å holde Nobel-talen, som blir på 20 minutter, med fem minutter på hver leder.

Fredsvoktere - Jeg sier nå med stolthet at jeg er tunisier. Vi er et folk med visdom, og jeg er overbevist om at Tunisia får en bedre framtid. Jeg ønsker, fra dypet av mitt hjerte, at Tunisia har en lysende framtid. At våre barn og unge får verdige liv, sier Bouchamaoui.

KVARTETTEN:  Til vanlig er de fagforeningen UGTT og næringslivets Utica i voldsomme forhandlinger. Men da krig og kaos herjet, lot de kampsakene ligge og startet dialogen for fred.
KVARTETTEN: Til vanlig er de fagforeningen UGTT og næringslivets Utica i voldsomme forhandlinger. Men da krig og kaos herjet, lot de kampsakene ligge og startet dialogen for fred. Vis mer

- Vi må være optimistiske, men det er viktig at vi nå klarer å bevege oss framover og ikke bakover. Det er forbudt å gå tilbake, og vi må stoppe kreftene som vil drive oss dit. Vi er på vei, men veien er lang. Vi er helt i startfasen, sier fagforeningsleder Abassi.

Etter Nobel-pris-mottakelsen drar kvartetten tilbake til Tunisia, hver til sitt. Nå håper de at landets politikere og sivilsamfunn sammen klarer å gjøre Tunisia til et enda bedre sted.

RANK TUNISISK FREDSFEST:  I forrige måned holdt Tunisias president, Beji Caid Essebsi (foran), en nasjonal fest for å feire at Tunisia har mottatt årets fredspris. Et stort overtall av menn, ambassadører, forretningsfolk og andre spesielt inviterte var på plass. De fire presidentene i den tunisiske kvartetten står i midten, bak presidenten.
RANK TUNISISK FREDSFEST: I forrige måned holdt Tunisias president, Beji Caid Essebsi (foran), en nasjonal fest for å feire at Tunisia har mottatt årets fredspris. Et stort overtall av menn, ambassadører, forretningsfolk og andre spesielt inviterte var på plass. De fire presidentene i den tunisiske kvartetten står i midten, bak presidenten. Vis mer

- Men vi følger nøye med. Om landet føres i feil retning, trår vi til igjen, sier Abassi.