Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredløse serbere i skog på Østlandet

I en falleferdig anleggsbrakka skjuler den unge, serbiske familien seg for politiet. De velger et usselt liv på flukt i Norge framfor å flytte tilbake til Kroatia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Darijo Rakic (26), Gordana Ilic (26) og Stefan (6) har verken vann eller strøm. På en råtten utedo må de gjøre sitt fornødne. De kan ikke gå ut av frykt for å møte politiet. Det er iskaldt i de to knøttsmå rommene, de vet at vinteren er på vei, og at den uisolerte brakka på et hemmelig sted på Østlandet ikke kan holde kuldegradene ute. De har ingen ovn eller mulighet til å lage mat. De er prisgitt venner som kommer med mat.

- Fryser hele tida

- Nå fryser vi hele tida, men vi må holde oss inne, sier Darijo.

- Vi har bodd her i over to og en halv måned, og vet at vi kommer til å dø hvis vi må bo her i vinter. Men hva skal vi gjøre? Vi har ingen steder å dra, forteller han.

Familien er preget av de vonde krigsminnene.

Lille Stefan (6) har store psykiske problemer. Han sover ikke om natta. Han gråter mye, og er fryktelig ensom. Han har ingen jevnaldrende venner, og kan ikke leke ute fordi politiet kan lure bak buskene.

Han smiler tappert til Dagbladet, men fra psykiatrisk hold har han fått diagnosene atferdsforstyrrelse og generalisert angst, noe som regnes som svært alvorlig. Han skulle begynt på skolen i høst, men må holde seg inne i brakka..

Også Gordana sliter hardt. Tre ganger har hun vært til psykiatrisk og psykologisk behandling. Hver gang er hun blitt vurdert som en fare for eget og sønnens liv dersom hun ikke får akutt behandling. Men hun får ikke bli. Selv om nesten hele familien hennes bor her.

- Dere er vårt siste håp, sier Darijo. Han prøver å vise handlekraft overfor familien, men er lei av å slåss mot vindmøller.

- I Kroatia var i hvert fall fienden synlig. Her i Norge vet vi ikke hva vi slåss mot.

- Splitter familien

UDI begrunner blant annet avslaget på asylsøknaden med at Stefan trenger familienettverket i Kroatia. Men Darijos familie bor i Rest-Jugoslavia, og Gordanas familie bor i Norge. Saken er nå til behandling i Justisdepartementet. Der ønsker ingen å kommentere forholdene overfor Dagbladet.