Fredningstiden over i Statoil

Støttekjøpene av Statoil opphørte og kursen raste med 3,9 prosent til ny bunnotering. Hovedindeksen falt for niende dag på rad, mens totalindeksen endte på laveste sluttnotering så langt i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferierende investorer som fortviler over at hardt opptjent ferie ødelegges av dårlig sommervær bør under de rådende omstendigheter være glad til. De kan i hvert fall trøste seg med at Oslo Børs for tiden slett ikke er noe blivende sted. Det er for så vidt ingen toneangivende børser heller.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 0,9 prosent til 183,71 poeng, og tirsdag var dermed niende dag på rad med kursfall. Den tradisjonelle totalindeksen sluttet på 1.237,52 poeng, den laveste sluttnoteringen i år.

Den laveste noteringen for totalindeksen i løpet av tirsdagen var 1.234,61 poeng, mens den laveste noteringen i løpet av én dag inneværende år fant sted 4. april. I løpet av den dagen dippet totalindeksen helt nede i 1.222,94 poeng.

Statoil må ta mesteparten av skylden for den kraftige nedturen tirsdag. Det betyr imidlertid ikke at oljegiganten var det eneste selskapet som falt i kurs i dag:

Blant de 20 mest omsatt selskapene, som dekker til sammen 95 prosent av tirsdagens omsetning, var det kun Storebrand (+ 2,1 prosent, 71,50 kroner) og RCL (+ 1,1 prosent, 192,50 kroner) som opplevde kursoppgang av betydning.

Omsetningen i Storebrand ble imidlertid blåst opp av en rekke interne kryssinger av meglerhuset Handelsbanken Markets.

Tomra, Tandberg Television og Gjensidige NOR Sparebank var også opp tirsdag, men kursutslagene var marginale.

Statoil-kursen falt med 3,9 prosent til 62 kroner, som er ny bunnotering for aksjen. Aksjen ble imidlertid omsatt helt nede i 61 kroner i løpet av dagen. Verdier for 5,4 milliarder kroner fordunstet i Statoil i løpet av dagen.

Statoil ble børsnotert mandag 18. juni og hadde da en verdi på drøyt 150 milliarder kroner. Én måned senere er verdien av selskapet redusert til drøye 134 milliarder kroner. Hovedårsaken til kursnedgangen er selvsagt fallende oljepriser, selv om oljeprisen akkurat i dag steg litt.

På den annen side er kursfallet også et uttrykk for at fredningstiden i Statoil over. Det er ingen tvil om at hovedtilretteleggerne Morgan Stanley, UBS Warburg og DnB Markets har drevet aktiv kursstøtte. Denne aktiviteten er nå mer eller mindre over, og Statoil-kursen faller.

Andre indekstunge selskaper bidro til fallet i hovedindeksen tirsdag. Norsk Hydro nøyet seg med kursfall på 2,50 kroner, eller 0,7 prosent, mens Norske Skog mistet 1,7 prosent av sin verdi. Telenor falt tilbake på 37-tallet da kursen falt med 1,3 prosent fra 38,00 kroner til 37,50 kroner.

DnB nærmer seg igjen 40 kroner, og tirsdag mistet banken halvannen prosent av sin verdi.

I dagens aksjeregime er det forholdsvis lite aktivitet i Opticom og kursutslagene er uvanlig små. I dag var kursen ned fattige 0,7 prosent til 538 kroner. Omsetningen utgjorde 24 millioner kroner.

På hovedlisten ble det omsatt aksjer for 1.760 millioner kroner.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.