NORIA: Den norske hackergruppa Noria har blant annet vært med på å hacke Arbeiderpartiet og Høyres nettsider i våres. «Fredrik» (nummer tre fra venstre) er en av Norges fremste hackere. Foto: Henning Carr Ekroll / Plot
NORIA: Den norske hackergruppa Noria har blant annet vært med på å hacke Arbeiderpartiet og Høyres nettsider i våres. «Fredrik» (nummer tre fra venstre) er en av Norges fremste hackere. Foto: Henning Carr Ekroll / PlotVis mer

«Fredrik» (17) jaktes av NATO, CIA og FBI

17-åringen som hacket Anders Behring Breiviks mailkontoer og leverte informasjonen til politiet, er en av verdens mest ettersøkte hackere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den nyeste utgaven av magasinet Plot forteller den norske hackeren «Fredrik» sin historie.

Det er historien om en helt vanlig 17-åring som også er en av landets aller fremste hackere og jaktes på av FBI. «Fredrik» har en sentral rolle og tilknytning til de noen av de mest ettersøkte hackerne globalt.

Fra gutterommet et sted på Østlandet fører han en nettkrig med våpen de færreste av oss kjenner til eller forstår noe av. Fiendene er blant annet Pentagon, CIA og andre utenlandske etterretningstjenester. I etasjen over sitter hans intetanende foreldre og ser på tv.

Fredrik er en del av den relativt nye hackergruppen Noria. Gruppen består av åtte personer, og var med på angrepene mot Arbeiderpartiet og Høyres nettsider i april og mai i år. Han har også deltatt i aksjonene til støtte for frigjøringsbevegelsene i Midtøsten. Den unge gutten har allerede blitt intervjuet av internasjonale medier som Al Jazeera og Sky News.

Minnepinne i mirkobølgeovnen NATO, CIA og FBI har nå startet en internasjonal klappjakt, og de siste månedene har en stort antall hackere blitt pågrepet. «Fredrik» lever i konstant frykt for at politiet skal dukke opp. Gjør de det er planen allerede klar: den lille sorte minnepinnen som inneholder mengder med sensitiv informasjon må fort trekkes ut av datamaskinen og deretter smeltes i mirkobølgeovnen.

- Jeg hadde planer for noen uker siden om å kjøpe meg en egen mirkobølgeovn til å ha under senga. Jeg er litt paranoid. Det er det eneste som ødelegger noe elektronisk helt, forteller 17-åringen til Plot under en nettsamtale.

Han er fullt klar over at han risikerer lange fengselsstraffer om han oppdages og utleveres av USA. Etterhvert som stadig flere hackervenner avsløres eller går i dekning øker frykten for at noen av dem kan samarbeide med politiet eller FBI og tyste på ham.

Bekymret for menneskejakten «Sepr», en av toppene i den myteomspunnede hackergruppen PLF (Peoples Liberation Front), som består av litt eldre og mer mediesky hackere, sier under et intervju med IT World tidligere i år at han er bekymret over klappjakten på hackere verden rundt.

- Menneskejakten de siste ukene har i sannhet blitt intensivert, i hovedsak på grunn av hackerangrepene som LulzSec har gjennomført. Hvis LulzSec ikke hadde lagt ut på et sanseløst plyndringstokt, ville menneskejakten ikke ha vært fullt så intens tror jeg, sier han.

Hackergruppen LulzSec regnes som ekstra farlige og har stått bak en rekke angrep de siste månedene, blant annet på skandaleavisen The Sun. I en kort periode kunne lese som klikket seg inn på avisens nettside lese den falske nyheten om mediemogul og eier Rupert Murdochs død.

FAKSIMILE: I magasinet Plot forteller 17 år gamle «Fredrik» sin historie.
FAKSIMILE: I magasinet Plot forteller 17 år gamle «Fredrik» sin historie. Vis mer