Fredrik (9) ble syk av lupinmel

Fredrik (9) slet i over ett år med uforklarlige magesmerter. Først da gutten sluttet å spise brød med lupinmel, ble han frisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredrik Hassum Ekvall i Oslo var mye borte fra skolen i høst med sterke magesmerter. Helt siden han var en liten baby, har den vanligvis aktive gutten slitt med allergi, blant annet mot peanøtter.

Fant artikkel

- Vi har alltid på grunn av allergien hans vært veldig nøye med hva Fredrik spiser, men vi fant ingen god forklaring på magesmertene. Til slutt gikk det ikke lenger. Jeg kontaktet fastlegen, som sendte oss videre til Fredriks faste allergispesialist. Det ble tatt ultralyd av magen hans. Uten resultat, sier pappa Bjørn Ekvall. Han fortsetter:

- Da var det kona kom over en artikkel om en peanøttallergiker som ble syk av pølsebrød. Det viste seg at pølsebrødet inneholdt lupinmel. Vi leste alt vi kom over på Internett om dette melet, og forsto snart at dette kunne være forklaringen, sier Ekvall.

Siden midten av september har Fredrik ikke spist bakervarer som kan inneholde lupin. Nå er han kvitt magesmertene.

- Det viste seg at loffen han pleide å spise fra en bestemt norsk fabrikant, inneholdt lupinmel.

Nå studerer vi ingrediensene som står oppført nøye, men det oppleves som helt uforståelig at matvareprodusentene ikke er nøyaktige med å merke maten. Det kan koste menneskeliv, sier Bjørn Ekvall.

Skjerpede krav

Rådgiver Anita Utheim Nesbakken i Statens næringsmiddeltilsyn understreker at alt innhold i ferdigpakkede produkter i utgangspunktet skal framgå av en ingrediensliste.

- Dersom lupinmel er brukt som en ingrediens i et pølsebrød, skal lupinmel stå i varedeklarasjonen. Hvis lupinmel tilsettes i hvetemelet, kan ikke dettes selges under varebetegnelsen hvetemel. Lupin skal framgå av ingredienslista, sier Nesbakken.

Hun sier at det ikke er krav om ingrediensliste på uemballerte produkter, slik at dersom du kjøper en pølse i brød på en bensinstasjon, vil du ikke få opplysninger om innholdet.

- EUs merkedirektiv ble endret i november, noe som vil skjerpe kravene til merking av mat. Endringen vil med få unntak føre til at samtlige ingredienser i matvaren må merkes. I tillegg omfatter endringen en liste med allergiframkallende ingredienser som alltid skal merkes. Bestemmelsene vil også omfatte alkoholholdige varer dersom de inneholder ingredienser fra denne lista, sier rådgiveren i Næringsmiddeltilsynet.

BLIR SYK AV BRØD: De forferdelige magesmertene stoppet da Fredrik Hassum Ekvall (9) sluttet å spise brød med lupinmel. Fredriks pappa, Bjørn Ekvall, studerer alltid ingrediensene nøye.