Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredrik Barth er død

Sosialantropolog Fredrik Barth er død, 87 år gammel.

DØDE NATT TIL SØNDAG: Fredrik Barth fotografert i 2009 da han innledet til debatt om Norges engasjement i Afghanistan i Det Norske Studentersamfund. Foto Knut Falch / NTB scanpix
DØDE NATT TIL SØNDAG: Fredrik Barth fotografert i 2009 da han innledet til debatt om Norges engasjement i Afghanistan i Det Norske Studentersamfund. Foto Knut Falch / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barth døde natt til søndag, bekrefter Universitetet i Oslo overfor NTB.

Barth var en av Norges mest internasjonalt anerkjente akademikere. Han var professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Emory University i Atlanta og ved Harvard.

Barth tok doktorgrad i 1957 med avhandlingen «Political Leadership among Swat Pathans», som ble utgitt som bok to år senere. Boka regnes for å være referanseverket om folkegruppen pasjtunerne, som lever i Afghanistan og Pakistan.

Barth var universitetsstipendiat ved Universitetet i Oslo fra 1953 og forskningsstipendiat ved Norges allmennvitenskapelige forskningsråd fra 1958 til 1961. Samme år ble han knyttet til Universitetet i Bergen som dosentstipendiat, og fra 1965 til 1974 var han professor i sosialantropologi i Bergen. Deretter tok han over professoratet i etnografi ved Universitetet i Oslo og bestyrerstillingen ved Etnografisk Museum, fram til han ble statsstipendiat i 1985.

I 2008 ble Barth utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen for «hans viktige bidrag til etableringen og utviklingen av moderne sosialantropologi i Norge og for hans grensesprengende og, internasjonalt sett, innflytelsesrike vitenskapelige bidrag siden 1950-tallet og fram til i dag».

Samme år ble han også utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden «for hans innsats innen sosialantropologi».

I august 2012 ble Barth utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Zürich. Han var gift med professor Unni Wikan.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!