Fredrik Fasting Torgersen er død

Ble dømt for drap i 1958 - kjempet for gjenopptakelse helt fram til sin død.

DØD: Fredrik Fasting Torgersen (80). Foto VEDLOG/HANS ARNE Dagbladet
DØD: Fredrik Fasting Torgersen (80). Foto VEDLOG/HANS ARNE Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (80) er død.

Forrige uke leverte han en ny begjæring om å få saken sin gjenopptatt. Torgersen var selv ikke til stede på pressekonferansen om begjæringen i forrige uke. Han var kreftsyk og lå på sykehuset.

Torgersen-saken er en av de mest omtalte drapssakene i nyere norsk rettshistorie. Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Oslo, som ble drept i 1957.

Torgersen sonet 16 år i fengsel, og slapp ut i 1974.

Langvarig kampanje Torgersen har hele tiden hevdet seg offer for et justismord. Han har hatt støtte fra flere jurister og intelektuelle i Norge.

Jens Bjørneboe engasjerte seg sterkt på Torgersens side. De senere år har bløant andre jusprofessor Ståle Eskeland og advokat Cato Schiøtz hjulpet Torgersen med å få saken gjenopptatt.

Gjenopptakelseskommisjonen avviste Torgersens begjæring om å få saken gjenopptatt i 2006.

Torgersen-saken

• Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring for drapet på Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo.

• Torgersen har hele tiden hevdet at han ble uskyldig dømt for drapet på Rigmor Johnsen.

• I 1973, ett år før han ble løslatt, begjærte han gjenopptakelse igjen. Begjæringen ble forkastet av lagmannsretten. Dette ble anket til Høyesteretts kjæremålsutvalg, som forkastet kjæremålet i 1976.

• Det samme skjedde med begjæringen framsatt i 1997.

• I 2004 sendte Torgersen begjæring om gjenopptakelse til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

• Gjenopptakelseskommisjonen konkluderte i 2006 enstemmig med at Torgersensaken ikke skal gjenopptas

• I 2007 fremmet Torgersen ny begjæring om gjenopptakelse for gjenopptakelseskommisjonen.  Fikk nytt avslag om gjenopptakelse i 2010.

• Deretter gikk Torgersen til søksmål om å gjøre gjenopptakelsekommisjonens avslag ugyldig.  Fikk ikke medhold i tingretten, men Borgarting lagmannsrett opphevet i høst dommen, noe som gjør at klagen må behandles på nytt.

I 2007 søkte Torgersen gjenopptagelse for femte gang, og dette ble avslått 30. september 2010.

Høsten 2014 ble det klart at Torgersen ville få anlending til å søke gjenopptakelse nok en gang. For bare en drøy uke la hans advokater frem en ny rapport som nok en gang skulle bevise hans uskyld.

- Saken fortsetter - Det  er tragisk at han ikke fikk oppleve enden på denne historien. Den nye gjenopptakelsesbegjæringen ble levert for bare noen dager siden, sier professor emeritus Ståle Eskeland til Dagbladet.

Eskeland har jobbet med saken i mer enn 20 år.

- Jeg snakket med ham for noen dager siden. Da var han svak, men han hadde mot og guts og var absolutt innstilt på å fortsette å kjempe. Han lovet meg for mange år siden at han ikke skulle dø før han var renvasket, sier Eskeland.

- Men denne saken vi fortsette uavhengig av at han nå er død, sier Eskeland.

Forsøket på å få saken gjennopptatt har foregått med til dels harde skyts. I 2009 ble Ståle Eskeland dømt for ærekrenkelser mot drepte Rigmor Johnsens familie etter påstander han fremsatte i et notat til gjenopptakelseskommisjonen i 2005.

TILFELLET TORGERSEN: Fredrik Fasting Torgersen (t.h.) i 1974 sammen med en av sine tidligste støttespillere, Jens Bjørneboe. Bjørneboe døde to år etter, men Torgersen fortsatte å kjempe for gjenopptakelse av drapssaken resten av livet. Foto: Foto: Aage Storløkken Aktuell / Scanpix
TILFELLET TORGERSEN: Fredrik Fasting Torgersen (t.h.) i 1974 sammen med en av sine tidligste støttespillere, Jens Bjørneboe. Bjørneboe døde to år etter, men Torgersen fortsatte å kjempe for gjenopptakelse av drapssaken resten av livet. Foto: Foto: Aage Storløkken Aktuell / Scanpix Vis mer

Advokat Carl Bore, som har representert Rigmor Johnsens etterlatte, sa til Dagbladet i 2011 at de gjenopptakelsesbegjæringene var en belastning for familien til den drepte jenta.

- De får aldri ro til å bearbeide sorgen. Det burde i loven ha vært en maksimumsgrense for antall gjenopptakelseskrav fra en domfelt person. I dag kan dette i prinsippet pågå i det uendelige, sa Carl Bore til Dagbladet.

- Følte seg frifunnet Fredrik Fasting Torgersen har gitt ut flere bøker. Han debuterte med en diktsamling i 1972. Den siste boka ble utgitt i april i fjor. I boka «Hvis himmelen» samlet Torgersen sine dikt og fotografier fra Oslos skyggeside på 70-tallet.

- Han var en usedvanlig flott person, det uhyret han ble fremstilt som, stemmer overhode ikke. Han empatisk, med omsorg for sine nærmeste og mange andre som har støttet ham, sier Ståle Eskeland.

- Han var ikke så opptatt av saken for sin egen del lenger. Han følte seg frifunnet, og døde med vissheten om at mange visste han var uskyldig, sier Eskeland.

EN REKKE AVSLAG: Jusprofessor Ståle Eskeland sammen med Torgersen etter at gjenopptakelseskommisjonen avslo å gjennoppta saken i 2006. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
EN REKKE AVSLAG: Jusprofessor Ståle Eskeland sammen med Torgersen etter at gjenopptakelseskommisjonen avslo å gjennoppta saken i 2006. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer