Fredrik Fasting Torgersens siste sjanse

Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersens advokat Erling Moss er sikker som aldri før: Torgersens sak blir gjenopptatt, og mannen som har sonet 16 år i fengsel, blir frikjent. Om to uker vil rettsmedisinsk kommisjon gi sin vurdering av tannbeviset. Rapporten kan få avgjørende betydning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igjen stormer det rundt Fredrik Fasting Torgersen. Tannleger avviser det mye omtalte tannbeviset. Jusprofessor Ståle Eskeland sier rett ut at det ikke fins beviser. Strafferettsnestor Johs. Andenæs, som i 1958 følte seg bekvem med dommen, er ikke lenger overbevist om at den er riktig. Om to uker kommer rapporten fra den rettsmedisins-ke kommisjon. Kommisjonen vurderer to engelske sakkyndiges rapport vedrørende det såkalte tannbeviset.

Omstridt rapport

De konkluderte med at det var «very likely» at Torgersen var mannen bak et bittavtrykk i den drepte kvinnens bryst. - Rapporten er viktig. Saken må gjenopptas uansett, men kommisjonens vurderinger vil ikke minst bli viktige for å avgjøre skyldspørsmålet i en eventuell rettssak, sier advokat Erling Moss.

Forsvarets argumenter:

  • Ingen vitner har sett Torgersen med den drepte jenta.
  • Dødstidspunktet er trolig en time seinere enn det som framgikk under saken. Det var dette som overbeviste advokat Moss om at Torgersen er uskyldig.
  • Aktoratets kronvitne som ble kalt «nøkkelen til gåtens løsning», var kriminelt belastet og hadde diagnosen «mangelfullt utviklede sjelsevner». Ståle Eskeland skriver: «Maken til upålitelig vitne skal en lete lenge etter.»
  • Torgersens mor og søster ga ham alibi.
  • Tekniske bevis som med full sikkerhet, ifølge de sakkyndige, knyttet Torgersen til drapet, holder ikke, ifølge professorene Moren Laane og Klaus Høiland. De avviser at barnålene og avføringsrestene som ble funnet på Torgersen, måtte stamme fra åstedet.
  • Nye dokumenter som ikke ble forelagt Torgersens forsvarer i 1958, har dukket opp nå. Vitner kan fortelle om en mulig annen drapsmann - samme mann som utpekes i Erling Moss' bok om Fasting Torgersen-saken.
    To engelske sakkyndige sier det er «very likely» at Torgersen er mannen bak bittmerkene. Betyr «very likely» meget sannsynlig eller meget mulig? Hvordan kan det ha seg at Torgersens tenner er plassert og vinklet i forhold til hverandre på en måte som ikke gjenfinnes i bittmerkene.