VÅTT: På denne tomten i Ås har store vannmasser skapt skader på hus og tomt. Ås kommune mener de ikke er erstatningspliktige. Video: Fredrik Strandberg (privat)Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Oversvømmelse på tomten:

Fredrik har kranglet med kommunen i tre år: - Hver gang det regner, strømmer 100 000 liter vann inn i hagen

Da Fredrik Strandberg (31) og familien kjøpte drømmehuset i Ås i 2014 levde de lykkelig uvitende om marerittet som skulle vente dem bare få måneder seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vanndammen som lå på gresset i hagen utenfor det nybygde huset da familien kjøpte det i 2013, har vokst seg større og større fra måned til måned. Bare tre år seinere går det en bekk fra veien mot tomta, skriver Østlandets Blad, som først omtalte saken.

Familien, som hadde planlagt å drenere den, ble i år overrasket med en kraftig oversvømmelse på badet i kjelleren.

- Hver gang det regner strømmer det 100 000 liter vann fra den kommunale veien ved siden av huset, inn på tomten og under huset. For to måneder siden ble rørene under huset ødelagt av vannskader, sier Strandberg.

Råteskader

Oversvømmelsen har ifølge tobarnsfaren gjort store skader på huset, som ble bygget i 2013.

- Vannet står mot grunnmuren når det regner mye. Vi har fått råteskader, vannskader og grunnmuren vil løsne etter hvert, og vannet har ført til at huset faller fra hverandre. Nå har huset begynt å bevege på seg når det regner, og det har gjort at vi har fått setningsskader i veggene.

Strandberg hevder oversvømmelsen etter hvert «vil få fatale konsekvenser» og «koste enorme summer». Han har koblet inn forsikringsselskapet for å dekke skadene som allerede har oppstått.

- Gjensidige har vært her, sett på huset, og betalt en regning på flere hundre tusen kroner for skadene som oppsto etter rørbruddet, sier han.

Tobarnsfaren mener det er kommunens ansvar å betale for skadene bekken har påført tomten hans. Han begrunner det med at bekken kommer fra en kommunal vei. Han viser til en rapport fra Gjensidige, der forsikringsselskapet konkluderer med at vannmassene strømmer inn som følge av manglende drenering i grøften som går ned fra en kommunal vei.

«Mangelfull drenering i grøft ovenfor eiendommen er årsak til at skaden har skjedd. Boligen ligger lavt i terrenget øst for Fålersloåsen (kommunal vei). Underdimensjonert kommunal drenering vest for Fålersloåsen fører til at vann presses inn under veien, og renner videre ned på forsikringstakers eiendom», skriver Gjensidige i sin rapport.

Strandberg sier at han har ringt kommunen i flere år, og at han på fredag fikk beskjed om at oversvømmelsen ble hans problem da han kjøpte huset.

Fredrik Strandberg og familien kjøpte et nybygd hus i Ås i 2014. Nå hevder han at familien får 100 000 liter regn inn i hagen «hver gang» det regner. Foto: Privat
Fredrik Strandberg og familien kjøpte et nybygd hus i Ås i 2014. Nå hevder han at familien får 100 000 liter regn inn i hagen «hver gang» det regner. Foto: Privat Vis mer

- Da jeg spurte kommunen hvor vi skulle drenere hvis vi skulle gjøre det selv, sa de at vi skulle gjøre det mot naboens hage slik at det ble deres problem.

Misforståelse

Etatssjef for teknikk og miljø i Ås kommune, Nils Erik Pedersen, sier at det må ha oppstått en misforståelse.

- Det ville vært helt urimelig å si noe slikt. Vi har rådet ham til å få teknisk hjelp til å prosjektere en løsning der man kan lede vannet vekk på en forsvarlig måte, og det er ikke ned i hagen til naboen, sier Pedersen.

- Strandberg sier det er kommunens ansvar å betale for skadene fordi bekken som renner inn på tomten hans er kommunal. Stemmer det?

- Vi har flere ganger vært i området og på tomten, og vi har gått igjennom saken for å prøve å finne årsaken til oversvømmelsen. Vi har undersøkt det vi har ansvar for, altså vann og avløp, og der finner vi ingen feil, sier Pedersen.

Pedersen sier at det er en gammel bekk i området som har et naturlig tilsig inn mot tomten, og at det er den private aktøren som bygget ut boligfeltet som har ansvaret for husets beliggenhet.

- Selv om kommunen overtar vei, vann- og avløpsnettet for vedlikehold, er det ikke vi som har ansvaret for feil og mangler i den opprinnelige prosjekteringen. Det var en privat utbygging, og vi finner ikke noen feil i det vi har overtatt ansvaret for, sier Pedersen.

- Ansvarsfraskrivelse

Pedersen sier at kommunen har anbefalt Strandberg å få inn en konsulent for å vurdere hvordan han kan løse situasjonen.

- Jeg har stor forståelse for utfordringene han har, men for vår del er det viktig at vi er ryddig på hva som er kommunens ansvar og hva som er utbyggernes ansvar. Det er tross alt fellesskapets midler vi disponerer. Vi skal rydde opp i det vi har ansvar for, men feilen er ikke tilknyttet våre anlegg.

Strandberg mener kommunen fraskriver seg ansvaret for vannskadene. Til Pedersens tilsvar om at vanninnstramningen er de private aktørene som bygde ut tomten sitt ansvar, sier han:

- Det er feil. Det er fullstendig feil, og det er det takstmannen fra Gjensidige også har kommentert.

<strong>UNDERDIMENSJONERT KOMMUNAL DRENERING:</strong> I sin rapport skriver Strandbergs forsikringsselskap Gjensidige at vannet skyldes "mangelfull drenering i grøft overfor eiendommen". Foto: Fredrik Strandberg
UNDERDIMENSJONERT KOMMUNAL DRENERING: I sin rapport skriver Strandbergs forsikringsselskap Gjensidige at vannet skyldes "mangelfull drenering i grøft overfor eiendommen". Foto: Fredrik Strandberg Vis mer

Til Østlandets Blad bekrefter etatssjef Pedersen at Ås kommune har mottatt et varsel om regress fra Gjensidige forsikring, men at de foreløpig ikke har kommet med noe beløp.

- Vi vil avvise kravet på samme grunnlag som vi har gitt boligeier, sier Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer