Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredrik skulle selge datteras sykkel. Annonsen ble fjernet på grunn av ordet «jentekjørt»

- Men, hva faen.

ROSA SYKKEL: Her er et bilde av Fredrik Brandbergs datter på sykkelen som skulle selges. Foto: Privat
ROSA SYKKEL: Her er et bilde av Fredrik Brandbergs datter på sykkelen som skulle selges. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange nordmenn synes jo Sverige er veldig politisk korrekt. Stemmer det?

Svenske Fredrik Brandberg klarer nesten ikke å holde seg når spørsmålet kommer fra Dagbladet og svarer med et langt «ja» og litt gapskratting.

Selv synes han det gikk litt for langt da han ble nektet å bruke ordet «tjejkörd» (jentekjørt) i en annonsen for datteras sykkel på markedsplassen Blocket.se.

Ja, men? 49-åringen fra Brämhult i Brorås i Sverige fikk selv en god latter etter at han hadde lagt ut annonsen for den rosa sykkelen.

- Gapskratting i dag. Annonsen min på Blocket ble underkjent. Datteras sykkel kunne ikke bli beskrevet som «jentekjørt».

- Men, hva faen. Den er jo det, og den som ikke skjønner seg på kjønnsforskjellene i denne alderen og hvordan sykler håndteres er mer enn lovlig svevende oppe i himmelen, skriver han selv på Facebook.

Som han selv sier.

- Det er hvert fall en veldig fin rosa sykkel.

Sykkelen har han i tillegg fått solgt, til ei bestemor som skulle kjøpe den til barnebarnet.

- Annonsen ble godkjent først, men ble seinere underkjent. Jeg endret det da jeg fikk beskjeden, og fikk den solgt uansett. De får gjøre som de vil, jeg kan ikke styre deres business, sier Brandberg til Dagbladet.

- Jeg elsker det frie ordet, men når man uffer seg over at en jentesykkel er jentekjørt og dømmer meg deretter uten å vite mer om meg, blir jeg dessverre litt skuffa over den feministiske delen av menneskeligheten, sier han til Expressen.

Blocket selv sier at alle annonser blir gransket manuelt.

- Den her type beksrivelser har vi huket av mange for og det er noe som våre brukere reagerer på, sier kundesikkerhetssjef Thomas Bäcker til Expressen.

Han mener også at det er bedre sjanser om man heller bruker formuleringer som er anbefalt av markedsplassen, og sier at mange reagerer på formuleringer som «jentekjørt».

Finn nekter ikke På Blockets søstermarkedsplass i Norge, Finn.no, virker de ikke å være så strenge. Bare under bilsidene på Finn.no, får vi i skrivende stund 184 treff på søkeordet «damekjørt». Noen av annonsene har ordet dame og kjørt i kombinasjon, men mange av annonsørene skriver også at bilen for eksempel er damekjørt de tre siste åra. Vi fant også tre sykler som ble referert til som damekjørt, og fem annonser på Finn-torget under «jentekjørt».

PR- og informasjonssjef i Finn.no, Lene Kallum, sier de ikke har noen spesiell praksis om bruk av ord som «jentekjørt» eller «damekjørt» i annonser.

- Dersom noen føler seg støtt over en annonse på Finn, så blir den som hovedregel fjernet. Tobakk, alkohol, ulovlige gjenstander og for eksempel sexleketøy, skal ikke annonseres på Finn, sier hun til Dagbladet.

- Vi er ganske liberale når det gjelder hva folk kan legge ut. Det kommer mye morsomme og rare annonser, og vi ønsker ikke å være noe annonsepoliti, sier hun.

FIKK SOLGT: Fredrik Brandberg fikk ikke bruke ordet «jentekjørt» i annonsen på Blocket.se, men fikk solgt sykkelen likevel. Foto: Privat
FIKK SOLGT: Fredrik Brandberg fikk ikke bruke ordet «jentekjørt» i annonsen på Blocket.se, men fikk solgt sykkelen likevel. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!