John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth. 
John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth. Vis mer

Fredriksen avvist i New York

John Fredriksen saksøkte DHT Holdings og ville stanse konkurrentens milliardoppkjøp av tankflåten til BW Group. Saken ble imidlertid avvist. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det John Fredriksen-dominerte tankrederiet Frontline har ved gjentatte anledninger prøvd å kjøpe opp det konkurrerende rederiet DHT Holdings som er børsnotert i USA.

To ganger tidligere i år har Frontline lagt inn bud på konkurrenten som har blitt blankt blankt avvist av ledelsen i DHT som hamret løs på Frontline i et brev til aksjonærene i februar.

De skrev blant annet at Fredriksen-rederiets aksjekurs var kraftig inflatert, og at resultatet av en overtagelse ifølge styret ville blitt en utvanning på mer enn 20 prosent av verdijustert egenkapital for DHT-aksjonærene.

Den foreløpige enden på visa kom 23. mars da DHT i en melding kunne opplyse om at de hadde inngått en avtale med Singapore-baserte BW Group om å kjøpe hele deres flåte store tankskip for frakt av råolje, såkalte VLCCer.

Som en del av oppgjøret på 538 millioner dollar for de 11 skipene, skal det utstedes nye aksjer, noe som vil gjøre BW Group til største aksjonær i DHT med om lag 33,5 prosent av aksjekapitalen.

Eierandelen som Frontline satt med i DHT ville dermed reduseres betydelig, og mye tydet dermed på at kampen var tapt for Fredriksen.

Slo tilbake

Etter at avtalen mellom BW og DHT ble kjent, sa Fredriksen til Tradewinds at han mente Frontline bød for mye for DHT Holdings og at nybygg begynte å fremstå som en mer attraktiv mulighet for ekspansjon i stortank enn kjøp av eksisterende fartøyer.

De som trodde Fredriksen og Frontline hadde resignert i kampen om DHT, ble imidlertid tvunget til å tenke om igjen.

Onsdag denne uken kom det frem at Frontline gikk til søksmål mot DHT og BW i et forsøk på å blokkere den planlagte transaksjonen dem i mellom. Samtidig kom Fredriksen-rederiet med et nytt og bedre bud på DHT.

“På vegne av seg selv og alle aksjonærene i DHT, fremlegger Frontline denne klagen for å rette opp i de urettene som skader DHT-aksjonærene", het det i klagen som ble gjengitt av Tradewinds.

Ble avvist

Advokater som representerer DHT ba onsdag retten avvise kravet fra Fredriksen og Frontline og argumenterte med at den ikke var riktig instans til å behandle en slik sak.

I en høring i New York vant de delvis frem hos dommeren, som konkluderte med at Fredriksen-rederiet ikke var part i saken. Og i går ble det klart at DHT og BW Groups advokater trakk det lengste strået - retten besluttet at saken ikke tillates fremmet.

– Retten har avvist alle Frontlines forsøk på å blokkere DHT/BW-transaksjonen, sier BW Groups konsernsjef Carsten Mortensen til Finansavisen.

Ifølge konsernsjefen gjennomføres handelen etter planen, og i går ble det første skipet overlevert.

Flere økonominyheter

Røkke hyller Øyvind Eriksen
Kontraktsdryss for Siem Offshore