Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredriksen flagger hjem

BERGEN (Dagbladet): Skipsreder John Fredriksen vurderer å henge norske flagg i akterstavnen på noen av sine tankbåter og flytte offshorevirksomheten fra Kypros til Oslo for å underlegge seg norske skatteregler. To nye norske børsnoterte selskaper ligger allerede på beddingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Verdiene er blitt så store at dette først må vurderes grundig, sier administrerende direktør Tor Olav Trøim i det John Fredriksen-eide Frontline Management .

Etter det Dagbladet kjenner til har John Fredriksen og hans lederstab jobbet med disse planene i flere måneder.

NIS-flagg

Første steg i flytteplanen kan bli å flagge tre engelske tankbåter, bygd i 1993 og 1995, hjem til Norge for å registrere dem i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Men NIS-flagg gir ikke automatisk skattekroner i den norske statskassa.

Det mest interessante i Fredriksens flytteplaner ser ut til å være flytting av hele offshorevirksomheten samt verdens største isbryter fra Kypros til Oslo.

Nye selskaper

I planene ligger det inne at John Fredriksen vil opprette to nye børsnoterte selskaper med hovedkontorer i Oslo. Egenkapitalverdien for de to selskapene vil til sammen være på rundt 2,8 milliarder kroner.

- I begge selskapene tenker han seg selv som stor aksjonær, men vi vil også invitere norske investorer til å delta med aksjer i selskapene, sier Trøim.
Det ene selskapet skal konsentrere seg om en produksjonsrigg og to leterigger.

Det andre selskapet skal fokusere på forsynings- og beredskapstjeneste i Nordsjøen.

Riggene og de andre offshorerelaterte enhetene vil i så fall bli underlagt norsk rederibe- skatning fra dag én.

- Gode muligheter

- Vi er i utgangspunktet positive til rederibeskatningsreformen. Den har skapt gode muligheter for å drive rederivirksomhet i Norge. Etter å ha høstet erfaring med offshoredelen, kan det bli aktuelt å flytte større deler av tonnasjen til Norge for å underlegge den norsk rederibeskatning, sier Trøim.

John Fredriksen flyttet fra Norge i 1978 og har siden 1986 levert sine personlige selvangivelser til Kypros. Men det er foreløpig ikke aktuelt for Fredriksen å flytte sin personlige skatteadresse hjem .

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!