Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredriksen økte med ni milliarder

Men han blir smågutt mot Sveriges rikeste - anonym lektor er Norges rikeste kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skipsreder og fiskeoppdretter John Fredriksen rykker kraftig fra sine milliardkompiser på bladet Kapitals ferske liste over Norges 400 rikeste. Den utflyttede 62-åringen fra Oslo øst økte formuen med 9,1 milliarder og troner suverent på toppen med 42,4 milliarder kroner.

Det er ingen fare med utfordrerne heller. Eiendomsgiganten Olav Thon (83) har økt med mer beskjedne 2,9 milliarder det siste året og holder annenplassen på den eksklusive lista med 17,4 milliarder kroner i boet.

Men industrimannen Kjell Inge Røkke (47) puster nå Thon i nakken på tredjeplass. Røkke har mer enn doblet sin formue det siste året til 17,0 milliarder.

Beregningen av de 400 største formuene er gjort av Kapital i samarbeid med økonomistudenter på BI, i København og USA. I alt 109 norske kvinner og menn har nå milliardformue i følge beregningene i Kapital, som ikke diskvalifiserer kandidater som har nye baser for skatt og tilhørighet. John Fredriksen har flyttet til Kypros.

IKEA-gründer Ingvar Kamprad er til sammenligning Sveriges rikeste mann med en beregnet formue på 350 milliarder svenske kroner, foran industrimannen Hans Rausing (Terta Laval) 80 milliarder og kleskongen Stefan Persson (Hennes & Mauritz) med 60 svenske milliardærer.

John Fredriksen måtte nøyd seg med fjerdeplassen på den svenske milliardlisten.

Fire av ti-på-topp på Kapitals nye milliardærliste har bygd opp sine formuer via nordmenns kaffe-, røyk- og matvaner.

Stein Erik Hagen på fjerdeplass skal nå være god for 15,6 milliarder, Johan Johansson på femte 12,0, Johan H. Andresen jr. på sjette 11,5 milliarder og Odd Reitann på sjuende plass med 10,7 milliarder.

image: Fredriksen økte med ni milliarder

Eneste blant de ti rikeste som har tapt penger det siste året, er shipping- og eiendomsmannen Arne Wilhelmsen. Han har gått ned en milliard kroner til 10,0 milliarder.

300 millioner

Nedre grense for å komme med årets liste, er en formue på 300 millioner kroner. Det betyr blant annet at en tidligere listegjenganger som Terje Mikalsen nå står først på venteliste med en anslått formue på 290 millioner kroner.

Norges rikeste lektor

I alt 56 kvinner er inne på Kapitals rangering av de 400 rikeste. Rannfrid Rasmussen (71) har levd et anonymt liv som lektor. Det er familietilknytningen til rederdynastiet Rasmussen i Kristiansand som har brakt henne opp i verdier på 3,1 milliarder kroner.

Mille-Marie Treschow er bokført med 2,2 milliarder, og utgjør et kronesterkt par sammen med ektemann Stein Erik Hagen.

Marit Mohn Westlake er den tredje kvinnen som runder på milliarder, mens søstrene Celina og Hermine Midelfart nøyer seg med 31. plass med 550 millioner kroner hver.

RYKKKER FRA: John Fredriksen troner suverent på toppen - her på taket til kontorene på Aker Brygge. Foto: Espen Røst.
RYKKKER FRA: John Fredriksen troner suverent på toppen - her på taket til kontorene på Aker Brygge. Foto: Espen Røst. Vis mer