Fredrikstad Høyre vil ha Apenes tilbake

Opphevet eget vedtak etter to dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet.no): Eksklusjonen av Georg Apenes fra Fredrikstad Høyre er opphevet etter bare to dager. Det har styret i lokallaget enstemmig bestemt etter et ekstraordinært møte i kveld.

- Det er veldig gledelig. Vi har hatt en god og bred behandling av saken i kveld, sier fungerende leder for lokallaget, Victoria Gjelstad, til Dagbladet.no.

Hovedpersonen selv uttrykker seg i langt mer ladde vendinger.

- Nå kan de steke i sitt eget fett. De har gått langt over streken, er Apenes\' kommentar til NTB.

Han legger til:

- Dette var klokt, men for dem det gjelder, er det ynkelig. Utsagnet har klar adresse til styret i lokallaget, som vedtok eksklusjonen på mandag med 2/3 flertall.

- Ikke veldig overrasket

Da Dagbladet.no får tak i Apenes, svarer han slik på spørsmål om han er tatt inn i varmen igjen:

- Er du sikker på det er så varmt der, da?

<strong><b>PÅ VEI TILBAKE:</strong></b> Georg Apenes\' eksklusjon varte bare to dager. Datatilsyn-direktøren takker for tilliten ved å be styret «steke i sitt eget fett». Foto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX
PÅ VEI TILBAKE: Georg Apenes\' eksklusjon varte bare to dager. Datatilsyn-direktøren takker for tilliten ved å be styret «steke i sitt eget fett». Foto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX Vis mer

Så utdyper han:

- Jeg ble ikke så veldig lei meg på mandag, og jeg ble ikke så veldig overrasket i dag. Men det er synd at et fåtall personer i et lokallag har adgang til å ødelegge så mye for et parti, sier Apenes til Dagbladet.no og utdyper:

- Det er mange som er uenig i min måte å formulere meg på. Men Fredrikstad Høyre gjorde seg til latter for hele nasjonen.

- Har du lært noe av denne prosessen?

- Nei, egentlig ikke. Men jeg har fått mye næring til refleksjon. Og jeg har fått bekreftet en iakttakelse: Det er mange for ferske og uhistoriske mennesker som for raskt får innflytelse i politikken. Det gjelder nok ikke bare for Høyre, sier Datatilsyn-direktøren - med klar adresse til stortingsrepresentant Martin Engeset.

- Hvilken rolle vil du ha i partiet framover?

- Jeg vil først og fremst forsøke å være en støtte for min kone (varaordfører Ingrid Willoch, red.anm.) og de kreftene hun representerer. Jeg føler stort sett at jeg har levert for partiet, og gjort min rekruttskole allerede, avslutter Georg Apenes.

Lettet

Fredrikstad Høyre vil ha Apenes tilbake

Fungerende leder Gjelstad, som måtte steppe inn som leder etter at Bengt Morten Wenstøb trakk seg på grunn av Apenes\' eksklusjon på mandag, legger ikke skjul på at hun er lettet.

- Alt bråket har vært uheldig; det er ubehagelig med bråk, sier Gjelstad.

Fylkespartiet har gitt åpent uttrykk for at de synes lokallaget har opptrådt «tullete» og «klossete», og har nærmest krevd at Apenes blir tatt tilbake.

- Har omgjøringen av vedtaket kommet som følge av press fra fylkespartiet eller på grunn av mediekjøret?

- Det har nok vært litt av alt, men vi har ikke opplevd noe press fra fylkespartiet; de har derimot hjulpet oss med støtte og informasjon, svarer lokallagslederen, som framholder at kveldens hastemøte ikke har vært noen omkamp.

- Ikke alle styremedlemmene var til stede på forrige møte, og det har vært usikkerhetsmomenter knyttet til saken. I kveld, derimot, hadde vi samlet nesten alle, slik at saken fikk den behandlingen den fortjener, sier Gjelstad.

Sterk ordbruk

Bråket har avdekket intense personkonflikter i Fredrikstad Høyre, som først kom til syne da Datatilsyn-direktør Apenes i et debattinnlegg i Fredriksstad Blad kalte stortingsrepresentant Martin Engeset for «inkompetent og udugelig».

Videre oppfordret Apenes folk til ikke å stemme på Høyre etter at Engeset vant nominasjonskampen foran stortingsvalget på bekostning av tidligere sosialminister Ingjerd Schou, som han støttet. Ledelsen i Østfold Høyre fikk karakteristikken «junta».

Gjelstad har allerede informert Apenes, som skal være klar for å returnere til Fredrikstad Høyre, i tillegg til hans kone Ingrid Willoch, som er varaordfører for Høyre i plankebyen.

- Han har jo aldri vært utmeldt, påpeker Gjelstad.

- Hvordan skal det bli å jobbe sammen med Apenes i lokallaget igjen, etter all skittkastingen?

- Det skal nok gå helt fint; Georg har ingen tillitsverv, og deltar ikke så mye i det daglige arbeidet; han er mest sysselsatt i forbindelse med valgkamp og vanlige møter, sier den fungerende lederen, og legger til:

- Saken har vært en belastning, og det har ikke vært lett å drive med vanlig politisk arbeid i disse dagene. Vi skulle gjerne vært bråket foruten. 

Med Wenstøb ute av lederstolen fungerer Gjelstad som lokallagsleder inntil videre.

- Jeg blir sittende iallfall til neste ordinære styremøte i desember, sier fungerende leder Victoria Gjelstad til Dagbladet.no.

Også komiker og styremedlem Brede Bøe meldte seg ut etter eksklusjonen. Verken han eller Wenstøb dukket opp på hastemøtet.

Begeistring

1. nestleder i Østfold Høyre, Grethe Kant, er svært begeistret etter lokallagets kuvending.

- Dette er veldig gledelig; jeg er meget fornøyd med at styret fikk omgjort vedtaket såpass raskt, sier Kant til Dagbladet.no.

Tidligere i kveld ga Kant åpent uttrykk for at lokallaget måtte slutte å «tulle» ved å overskygge det politiske arbeidet med krangling.

- Jeg er glad for at de har lyttet til rådene vi har gitt dem. Nå håper jeg at alle legger dette bak seg, slik at vi kan konsentrere oss om valgkampen og komme i regjering.

I går ga politikkekspert Bernt Aardal klart uttrykk for at det hastet å få omgjort vedtaket mot Apenes.

- Dette kan skade partiet. Blir dette gående og kverne, kan det hende det blir gravd opp flere ting om de involverte. Bråket kan spre seg til fylkeslaget og Høyre sentralt, sa Aardal til Dagbladet.no.

Også Høyre sentralt har gitt klart uttrykk for at eksklusjonen snarest burde oppheves.

- I Høyre er eksklusjoner uhyre sjeldne, det skal være stor takhøyde, sa partiets generalsekretær Trond Reidar Hole til TV 2 Nyhetskanalen på mandag.

KLARE FOR HASTEMØTE: Styret i Fredrikstad Høyre møtte nesten fulltalling opp til det andre ekstraordinære hastemøtet på to dager. I forgrunnen fungerende leder Victoria Gjelstad, som måtte steppe inn etter at leder Bengt Morten Westøb trakk seg i protest mot vedtaket om å ekskludere Apenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer