Fredsaksjoner kan bli forsinket

Mens eksperter fra mange Nato-land finkjemmer Kosovo og Bosnia på jakt etter et radioaktivt spøkelse, stiller andre eksperter seg spørsmålet om framtidas fredsbevarende operasjoner vil kunne gjennomføres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil Natos soldater, eller de som skal delta i den EU-hæren som er i ferd med å bygges opp, delta i slike operasjoner i framtida hvis de ikke er hundre prosent sikre på at miljøet rundt dem er ufarlig å ferdes i?

Stråletester

Før de norske soldatene ble sendt til Kosovo, utførte det norske Forsvaret såkalt medisinsk etterretning i de aktuelle området. Test av både radioaktiv stråling og andre farlige stoffer ble gjort. Amerikanerne gikk enda grundigere til verks, og testet sine områder for 250 ulike stoffer.

Fredsskapende og fredssikrende operasjoner er i høyeste grad avhengige av rask uttrykning. Hvor omfattende vil slik medisinsk etterretning bli framtida, og hvor lang tid vil den ta - etter det som nå skjer i Kosovo? Kan slike operasjoner i det hele tatt bli gjennomført, slik de er tenkt i dag?

- Det er klart at vi er nødt til å stille oss slike spørsmål. Vi vet ikke i dag hvor omfattende kravet til medisinsk etterretning vil bli i framtida, sier generalmajor Leif Rosén i Forsvarets Sanitet til Dagbladet.

- Korrekt informasjon

Lederen for forsvarskomiteen i Stortinget, Hans J. Røsjorde, tror ikke at det som nå skjer i Kosovo vil bli et problem på denne måten for Nato i framtida.

- Medisinsk etterretning er ikke noe nytt. Men det som skjer i Kosovo i dag bare understreker hvor viktig det er at korrekt og riktig informasjon legges på bordet. Vi må blant annet til enhver tid vite hva slags mål som er bombet med hva slags våpen, sier Røsjorde.

Års venting

Ifølge Nato har til nå 16 soldater dødd etter tjeneste på Balkan. Men det er på ingen måte bevist at disse dødsfallene skyldes amerikanernes bruk av ammunisjon med utarmet uran. Det vil trolig gå flere år før ekspertene kan konkludere om det er sammenheng mellom dødsfallene og bruken av uranammunisjon, blant annet fordi det tar år før de første symptomene på kreft viser seg.